11 lipca br. odbyły się warsztaty kulinarne organizowane w ramach kampanii dotyczącej standardów QAFP. W spotkaniu wzięli udział: profesor Mirosław Sławiński, współautor systemu QAFP, który przedstawił prezentację dotyczącą systemu (geneza, idea i cele systemu, system certyfikacji, cechy kulinarnego mięsa wieprzowego oraz wędlin z mięsa czerwonego, standardy produkcji, zapewniające smak i jakość, kampanie promocyjne QAFP), Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk, która przedstawiła fakty dotyczące właściwości odżywczych wieprzowiny (wpływ na poziom cholesterolu, wpływa na dietę) oraz Carlos Eduardo Gonzalez Tejera, założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, który prowadził część warsztatową spotkania.
Carlos był wspomagany przez trzech polskich mistrzów kuchni: Dariusza Zahorańskiego (szefa kuchni Hotelu Radisson BLU w Warszawie), Adama Michalskiego oraz Jacka Sulicha (wieloletnich szefów kuchni hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie). Uczestnicy poznali tajniki przyrządzania mięs na różne sposoby (grillowanie „ogródkowe” karkówki, przygotowanie fajitas z różnymi sosami, smażenie polędwiczek wieprzowych w sosie borowikowym, przygotowanie polędwicy grillowanej) oraz mieli możliwość skosztowania tych wszystkich pyszności a także wędlin z certifikatem QAFP. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.