Świat kulinariów jest ściśle powiązany z rynkiem hotelarsko-gastronomicznym. Dlatego coraz większe znaczenie przykłada się do jakości, smaku i wizerunku dobrze skomponowanego menu oraz szeroko rozumianej oferty i serwisu. Doceniając ten pozytywny trend, Kinga Pienińska, naturalna woda mineralna, angażuje się w projekty podkreślające również wagę jakości i smaku wody. Podczas piątej już edycji Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno-Hotelarskich pod hasłem „Bądź kreatywny” była jedyną oficjalną wodą mineralną posiadającą pełną ofertę dla sektora HoReCa.
Warsztaty, którym w tym roku nadano hasło “Bądź kreatywny” tradycyjnie odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu. 8 marca mury szkoły wypełnili uczniowie, którzy pod okiem mistrzów sprawdzali swoje umiejętności w licznych dyscyplinach konkursowych. Mieli również niezwykłą okazję z bliska przyjrzeć się pracy swoich starszych kolegów po fachu. Jednym z nich był Szymon Szlendak, Odkrycie Roku 2012 i kucharz w restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie. Pan Szymon, jeszcze niedawno sam uczeń szkoły gastronomicznej, zachęcał m.in. do czerpania inspiracji z tradycji rodzinnych.
Jego popisowym daniem podczas pokazu był królik w sosie żurkowym na domowo przygotowanym zakwasie. Poszukiwanie kreatywności w tradycyjnych recepturach? Mówimy tak. A długa kolejka do degustacji tylko potwierdza ten wybór.
Kinga Pienińska w eleganckich opakowaniach szklanych 0,7 l wzięła udział w konkursach nakrywania i dekoracji stołów „Fusion on the table”, barmańskim oraz w warsztatach fotograficznych. Natomiast w opakowaniach plastikowych była obecna praktycznie wszędzie, a zwłaszcza przy stanowiskach kucharskich, co nie dziwi biorąc pod uwagę temperaturę i tempo pracy kucharzy.
W takich szkołach jak bytomska placówka, młodych kucharzy kształci się według światowych trendów. Ogromne znaczenie w tym procesie ma zaangażowanie w podobne projekty jednych z najlepszych kucharzy z całej Polski oraz zagranicy. Osobowościami V Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno-Hotelarskich „Bądź kreatywny” byli: Jean Bos (Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, “Najlepszy Kucharz Świata 2006”, Laureat Oskara Kulinarnego 2008 w Polsce), Wiesław Ambros (Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Dyrektor ds. gastronomii Hotel Rezydencja Piekary Śląskie), Marek Rybacki (Mistrz Polski w Carvingu, Mistrz Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia, Absolwent Instytutu Carvingu w Bangkoku, V-ce Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska), Szymon Szlendak (Odkrycie Roku 2012, kucharz w restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Krzysztof Drabik (absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmaństwie typu flair). Ponadto przyjechali: Tomasz Szpałek, wicemistrz Polski w carvingu, Jerzy Czapla, Paweł Grabowski i wielu innych. Poza rodzimymi mistrzami na warsztaty przybyli goście z Dani, Portugalii, Finlandii oraz Niemiec.
Laureatami poszczególnych konkursów zostali:
Niko Lehto oraz Jonas Grönqvist z Finlandii w Międzynarodowym Konkursie Młodych Kucharzy. Szkolnym mistrzem carvingu, czyli wycinania dekoracji z warzyw i owoców została Patrycja Bubalik. Drugie miejsce w carvingu zdobyła Agnieszka Zielińska, a trzecie Dawid Domagalski. W nakryciu stołów, gdzie drużyny były dwuosobowe, najlepsi okazali się Vanessa Feledyn i Przemysław Pałys. Tuż za nimi uplasowały się: Sabina Zok i Karolina Kowalska, a dalej Marcelina Salamon i Estera Sorychta. Rywalizację Metamorfoza/ Businesswoman” wygrały Anna Kokot i Patrycja Paruzel. W konkursie barmańskim zwyciężył – Bartłomiej Pełka, zaś drugie i trzecie miejsca zajęli Dawid Mikolanis i Aleksandra Lopata.