Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie

Newsy

Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie

01 marca 2010

III Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie odbędą się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu w dniach 18-19 marca br. 
W szkoleniu wezmą udział uczestnicy z zagranicy, w tym reprezentanci Danii, Portugalii, Rumunii i Niemiec (Konsul Danii, przedstawiciele władz krajowych, lokalnych i oświatowych, przedstawiciele Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dyrektorzy szkół zawodowych i gimnazjów z Bytomia i miast ościennych, pracodawcy, współpracujący ze szkołą, oraz właściciele restauracji, hoteli, szefowie kuchni, a także uczniowie, rodzice i nauczyciele ZSG-H w Bytomiu. Warsztaty otworzy pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jean Bosa, prezesa Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska. Następnie odbędą się pokazy mistrzów i konkursy dla uczniów, w tym m.in. pokaz przygotowany przez specjalistę ds. gastronomii Hotelu Qubus w Katowicach – Michała Keil, pokaz kuchni żydowskiej, przygotowany przez szefa kuchni restauracji Anatewka z Łodzi, Pawła Antasa, pokaz szefa kuchni restauracji Hotelu Pałac Kawalera w Świerklańcu, Michała Przybylskiego, pokaz szefa kuchni restauracji Hetman w Kroczycach – Sebastiana Humskiego, pokaz pieca konwekcyjnego, przeprowadzony przez Roberta Zawiszewskiego, pokaz carvingu połączony z konkursem w wykonaniu Pawła Peronia, konkurs savoir vivre’u połączony z konkursem makijażu (wizerunek osoby pracującej w zawodzie usługowym), pokaz dekoracji stołu połączony z konkursem, przeprowadzony przez Barbarę Słomkę i pokaz baristy w wykonaniu Bartłomieja Kołodzieja.
Drugiego dnia odbędą się wykłady dla uczniów w języku angielskim i niemieckim, Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy, warsztaty barmańskie i show barmański w wykonaniu Krzysztofa Drabika.