6 grudnia br. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Turniej Warszawskich Szkół Gastronomicznych „Wigilijne Dania Rybne 2010″. Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia.
W turnieju udział wzięło piętnastu uczniów. Konkurs składa się z dwóch etapów: I etap – konkurencja techniczna – filetowanie ryby oraz II etap – sporządzanie potraw o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem łososia. Każdy uczestnik miał za zadanie, przygotować 6 porcji dań gorących z użyciem fileta z łososia.
Jury obradowało w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący, Robert Sowa, Jarosław Uściński, Teo Vafidis, Marcin Piotrowski, Piotr Kornet, Grzegorz Łapanowski, Grzegorz Cielecki, Mirosław Reszczyk, Tomasz Gawarzyński
Pierwsze miejsce wywalczył Cezary Powała z ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, który przygotował – Łosoś makowy podany na sosie malinowym z pianką chrzanową. Drugie miejsce przypadło Agnieszce Franczyk z ZS Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku – Roladki struclowe z łososia, otoczone szpinakiem i podgrzybkami podane z aromatycznym sosem koperkowym. A trzecie Kamilowi Kowalskiemu z ZS nr 2 w Mławie – Roladki z łososia z żółtym ryżem i blanszowanymi warzywami. Natomiast osobowością konkursu został Marcin Zawadzki, który przyrządził – Pieczonego łososia, muśniętego aromatyczną śliwką, wigilijny mus ziemniaczany oraz sos śmietankowo kaparowy.
Organizatorem konkursu był ZSG w Warszawie oraz Grupa Dora Metal przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.