Warszawski półfinał konkursu Transgourmet i Selgros dla szkół gastronomicznych rozstrzygnięty

Wydarzenia

Warszawski półfinał konkursu Transgourmet i Selgros dla szkół gastronomicznych rozstrzygnięty

10 października 2019

 

W konkursie wystartowało 5 dwuosobowych zespołów. Każdy z nich musiał przygotować danie główne, z wykorzystaniem składników obowiązkowych: kaczki, dyni piżmowej oraz suszonej śliwki. Przygotowane potrawy były oceniane za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych oraz odpowiednią temperaturę dania. Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.

Konkursowe dania oceniało Jury w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Marcin Wentland (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Warszawa-Piaseczno), Mariusz Nowicki (Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie) oraz Daniel Warszawski (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, reprezentant Kulinarnej Kadry Juniorów Polski). Dla Daniela Warszawskiego, który sam niedawno ukończył Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, był to powrót w znane miejsce, w nowej roli.

Poziom półfinału był bardzo wysoki, co potwierdzają słowa przewodniczącego jury. – Każdy kucharz przed zaserwowaniem przez siebie potrawy, powinien odpowiedzieć na trzy pytania. Czy jest to danie restauracyjne, czy sam chciałby je zjeść i czy chciałby za nie zapłacić? Uczestnicy warszawskiego półfinału niewątpliwie na te pytania odpowiedzieli twierdząco, bo to co zaprezentowali na swoich talerzach, było na bardzo dobrym poziomie – powiedział Bartosz Peter.

W półfinale nagrodzono:

• Sebastiana Plasotę i Wojciecha Waliszewskiego, którzy za swoje danie „Jesienne improwizacje” zajęli I miejsce;
• Jakuba Szewczyka i Patryka Niewiadomskiego, którzy na talerzach podali pierś z kaczki, pulled z kaczki confit oraz gołąbka z pęczotto, puree z dyni i limonki wyróżniono II miejscem
• Wyróżnienie specjalne trafiło do Wojciecha Wanke i Wiktorii Romanowskiej, których Jury doceniło za kompozycję na talerzu.

Pierwsze dwa zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Gdańska. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 r. w Paryżu.

djmedia:123