Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” już za nami

Wydarzenia

Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” już za nami

22 września 2017

8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbył się 1. Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i miód”. W wydarzeniu wzięło udział ponad 7 tysięcy osób.

Festiwal rozpoczęto kolacją pod gołym niebem. W magicznym otoczeniu ogrodu botanicznego można było skosztować dań przygotowanych przez szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Na specjalnie dobrane wina, oliwy i pieczywo zaprosiła również do swojego stoiska restauracja Winestone.

Przez kolejne dwa dni festiwalowe na gości czekało ponad 70 wystawców z lokalnymi produktami, ceramiką, roślinami, rzemieślniczym piwem i winem. Nie brakowało również punktów gastronomicznych, serwujących pyszne jedzenie. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaprosili gości do wzięcia udziału w licznych aktywnościach.  Podczas otwartej konferencji odbyły się 24 wykłady i panele dyskusyjne, podczas których poruszano ważne tematy jedzeniowo-środowiskowe. Rozmawiano o odpowiedzialnej konsumpcji, kryzysie środowiskowym i jedzeniu przyszłości. Zastanawiano się nad tym skąd wziąć dobre jedzenie, czy istnieje etyczne mięso, w jakiej kondycji są nasze łowiska, co jedzą Polacy, a także jak ograniczyć marnowanie żywności. Wszystkie spotkania były transmitowane na żywo na facebook.com, transmisje obejrzało 2500 osób. Przygotowano też ogrodową Kawiarnię Naukową, w której najbardziej zainteresowani goście mieli okazję bezpośrednio porozmawiać z panelistami. Po zakończeniu wykładów toczyły się tam jeszcze długie dyskusje związane z bezpieczeństwem i suwerennością żywnościową, które są głównym tematem międzynarodowego projektu „Wielkie Piknik”, prowadzonego obecnie przez Ogród Botaniczny.

Inne atrakcje, jakie czekały na odwiedzających to ponad  30 pokazów, warsztatów kulinarnych, ogrodniczych oraz z zakresu food designu a także spacerów botanicznych. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkać można się było m.in. z Kasią Błażejewską-Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem, a nawet Medycyną Kulinarną. Na terenie Ogrodu oraz w salach warsztatowych  można było wiele się nauczyć m.in. jak robić kokedamy i kosmetyki jadalne. Roślinne porady przedstawiły tajniki domowego ogrodnictwa, a specjaliści z Ogrodu Botanicznego opowiadali o zapylaczach, dzikich roślinach jadalnych i domowych kompostownikach. Na zakończenie Festiwalu  Federacja Polskich Banków Żywności wraz z Magdaleną Łapanowską i Jakubem Emanuelem Malcem, Szefem kuchni Hotelu Novotel, zaprosili wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki podczas warsztatów  „EFFECT Zupa Disco”.