Zawody barmańskie Warsaw Flair Challenge przyciągnęły 22 stycznia br. do klubu Capitol w Warszawie setki osób.
W wielkim finale największego w historii polskiego flair międzynarodowego konkursu barmańskiego zmierzyła się światowa czołówka barmanów z USA, Francji, Finlandii, Ukrainy, Rosji, UK, Włoch oraz Litwy. Polskę reprezentowało 29 zawodników.
Zawody wygrał Gianluigi Bosco z Włoch, który w trakcie 5 minutowego pokazu wykonał ponad 300 podrzutów i dołapań, żonglując 5 butelkami oraz innymi akcesoriami barmańskimi. Drugie miejsce zajął Vladymyr Buryanov z USA, a trzecie – Tom Dyer z Wielkiej Brytanii. Finałowa trójka zdobyła nagrody pieniężne wynoszące odpowiednio 4, 2 i 1 tys. Euro. W gronie finalistów nie zabrakło również Polaków – Marcina Cebuli, Macieja Chojara i Marcina Dąbka, którzy pojadą do House of BOLS do Amsterdamu, by wziąć udział w profesjonalnym szkoleniu w BOLS Bartending Academy.
Występy zawodników były oceniane przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association). Podczas finałowej rundy oceniano także smak, zapach i wygląd autorskiego koktajlu przygotowanego przez uczestników. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Karol Okrasa, Michał Oszczyk i Patryk Le Nart, założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flairowi barmani w Polsce: Tomek Małek, dwukrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani również szerszej publiczności z I edycji programu „Mam Talent”. Patronem medialnym konkursu był m.in. „Poradnik Restauratora”.