Popularna piada pojawiła się w menu wagonów gastronomicznych WARS w czerwcu 2008 r. Od tego czasu sprzedano już ponad 210 tys. sztuk tego włoskiego placka. Dostępny jest on w kilku kompozycjach smakowych, m. in. z szynką, z salami oraz w wariacji wegetariańskiej – uzupełniony zestawem warzyw i sosów. Rosnące statystyki sprzedażowe lokują piadę na samym szczycie listy najpopularniejszych posiłków spożywanych w pociągach.
Od samego początku włoski przysmak podbija serca polskich podróżnych. W drugiej połowie 2008 roku w wagonach gastronomicznych WARS spożyto dokładnie 42 240 posiłków opartych na tradycyjnej recepturze z Półwyspu Apenińskiego. Jak wskazują dane statystyczne, liczba jej smakoszy rośnie z miesiąca na miesiąc. W zeszłym roku Spółka WARS osiągnęła sprzedaż piady na poziomie 136 880 sztuk, co oznacza, iż miesięcznie konsumowało ją ponad 11 tysięcy podróżnych. W pierwszym kwartale bieżącego roku sprzedaż osiągnęła 30 570 sztuk. Dla porównania w analogicznym okresie roku ubiegłego liczba sprzedanych piad wyniosła 20 970. Oznacza to wzrost sprzedaży na poziomie prawie 50%!
Popularność piady sprawiła, że WARS wprowadził ją także do menu Green Patio – pierwszej stacjonarnej restauracji Spółki. Dzięki naturalnym składnikom dobrze wpisała się w ideę “kuchni naturalnie smacznej” promowanej w Green Patio.
Piada jest naturalnym posiłkiem, którego podstawę stanowi placek zrobiony jedynie z mąki, wody oraz niewielkiej ilości tłuszczu i soli. Gotowe ciasto jest wypełniane odpowiednią kompozycją składników. Wśród nich mogą znaleźć się mięsa, sery warzywa, a nawet dżem lub owoce.