Walne Zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska

Newsy

Walne Zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska

19 kwietnia 2013

27 marca br. odbyło się Walne i jednocześnie pierwsze w tym roku zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Spotkanie miało miejsce w hotelu Sulbin w Garwolinie k/Warszawy. Gospodarzami byli Renata i Marek Rybaccy, a przewodniczył Szymon Szlendak.

Walne zebranie jest najważniejszym zebraniem w roku, polegającym na podsumowaniu działalności i sprawozdawczości za rok ubiegły. Omówiono ważne sprawy Stowarzyszenia, podjęto stosowne uchwały.

W roku 2012 pod patronatem ETP odbyło się wiele konkursów kulinarnych:

  • Alchemia i Amory w kuchni
  • IV Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno- Hotelarskie w Bytomiu
  • Trendy Chef- Bydgoszcz
  • Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim
  • Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej
  • Dorszowe Żniwa
  • Pokaz Kulinarny Kuchni Regionu Częstochowskiego
  • VII Festiwal Smaku w Grucznie
  • VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
  • Biesiada Kaszubska
  • Kuchnia Polska w nowej odsłonie
  • Konkurs „Smaki Lubelszczyzny 2012″-dla uczniów
  • Konkurs Kulinarny na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej “Nauka gotowania” z 1915 roku

 

Konkursy kulinarne nominowane do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2012, z ramienia ETP:

Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej, Trendy Chef, Festiwal Smaku w Grucznie, Dorszowe Żniwa, Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Od tego roku, głównym organizatorem „Turnieju Kucharzy” podczas Festiwalu Smaku w Grucznie będzie Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Akademia Molekularna Jeana Bos przekazała na ręce naszego Stowarzyszenia główną pieczę nad konkursem, a koordynatorem będzie Wojciech Harapkiewicz.

Członkowie ETP  najlepszymi kucharzami w Polsce, wygrywają najważniejsze konkursy kulinarne:

  • Kulinarny Puchar Polski 2012- Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski,
  • „Kucharz- Odkrycie Roku 2012″- Szymon Szlendak

 

Stowarzyszenie Euro-Toques Polska uczestniczyło w imprezach charytatywnych:

  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
  • Dzień Dziecka “Bądźmy Razem”
  • Live Cooking
  • Wigilia dla potrzebujących na bydgoskim Starym Rynku

 

W  ciągu roku zorganizowane zostały cztery zebrania Stowarzyszenia, ponadto  członkowie uczestniczyli w zebraniu Euro-Toques International w Dublinie (Irlandia) i w Lyonie (Francja).

W minionym roku Euro-Toques Polska przewodniczyło także  Kulinarnemu Pucharowi Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Członkowie Stowarzyszenia mają możliwość wyjazdów na praktyki zagraniczne do Belgii, Włoch, Niemiec, Norwegia,  od tego roku również do Szwajcarii.

Stowarzyszenia Euro-Toques Polska współpracuje z:

Kulinarny Puchar Polski, Beskidzki Klub Kulinarny, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Fundacja Kuźnia Kucharzy Śląskich, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Akademia Kulinarna Sadkiewicz, Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, Wielka Konfranteria Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Caritas Diecezji Bydgoskiej.

 

Jednym z ważniejszych punktów zebrania były wybory uzupełniające Zarządu. Oto nowy skład Zarządu europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, Euro-Toques Polska:

Prezes: Jean Bos

Wice Prezes: Jacek Kempa

Wice Prezes: Marek Rybacki

Sekretarz: Wojciech Harapkiewicz

Skarbnik: Marcin Soból

Członek Zarządu: Józef Sadkiewicz

Członek Zarządu: Tomasz Nowak

Stowarzyszenie ma również nowych Członków Honorowych, są nimi: dr Grzegorz Russak i Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Po zebraniu swoje zwycięskie dania w Kulinarnym Pucharze Polski omówili Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski. Zwycięskie danie plebiscytu „Kucharz – Odkrycie Roku 2012″ zaprezentował Szymon Szlendak.

Odbyły się również prezentacje i prelekcje firm, takich jak: Commercio Polska, CoCoTech Polska, Polska Gastronomia, Cukiernia Olsza. Arkadiusz Tabaka zaprezentował ślimaki ekologiczne w ziołach. Dr Grzegorz Russak opowiadał o kuchni staropolskiej i myśliwskiej.