23 maja br. 10 finalistów stanie do walki o nagrodę główną w konkursie kulinarnym Original Flavors – sześciotygodniowy staż w hiszpańskiej restauracji Casa José utytułowanej gwiazdką Michelin. Finał rozpocznie się o godzinie 13:00 w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Studentów czeka nie lada wyzwanie. Ich zadaniem będzie przygotowanie tapas w trzech odsłonach: tradycyjnej hiszpańskiej, z nutką polskości i autorskiej. Wszystkie tapasy mają być przygotowane na bazie produktów objętych planem promocji Original Flavors: The Mediterranean Essence: oliwy z oliwek Virgen Extra Baena, szynki Serrano oraz win z regionu Ribera del Duerro.
Gościem specjalnym spotkania i przewodniczącym Jury będzie Fernando del Cerro, szef kuchni, w której swój staż odbędzie tegoroczny zwycięzca.
Original Flavors: the Mediterranean Essence, to europejski plan promocji współfinansowany przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Środowiska Hiszpanii, gdzie trzy organizacje zjednoczyły swe siły, aby promować swoje produkty poza granicami Hiszpanii.
Promowane produkty oprócz tego, że są gwarancją jeśli chodzi o źródło pochodzenia, metody produkcji i przetwarzania oraz kontrolę jakości są także istotną częścią kulinarnego dziedzictwa Hiszpanii.