Mówi się, że nikt tak nie kocha i nie wielbi kobiet jak Francuzi. W Poznaniu ambasadą kulinarną Francji jest Restauracja Le Palais du Jardin na Starym Rynku. Kreatorzy smaku Tomasz Fiedorowicz i Michał Stężalski przygotowali menu skomponowane na dzień Św. Walentego.
– Menu jest niezwykle oryginalne, ponieważ łączy dania karty regionalnej ze stycznia i lutego, która wejdzie do naszej restauracji w drugiej połowie miesiąca – mówi szef kuchni Michał Stężalski. – Będzie więc krem pomidorowy skomponowany jak sałatka caprese oraz krem z selera ze ślimakami.
Przystawki to: tatar ze śledzia w towarzystwie pieczonego buraka i winnego jabłka, a także wędzone gęsie żołądki m.in. na liściach laurowych ze smakowitym dodatkiem w postaci emulsji z dyni piżmowej.
Dania główne będą prawdziwą gratką dla smakoszy. Gęś z piersi owsianej karmelizowana w miodzie spadziowym zadowoli najbardziej wybredne gusta.
– Jednak perełką menu jest propozycja potrawy przygotowanej z daniela. To mięso niezwykle rzadko gości w polskich restauracjach. Będzie to więc okazja, by spróbować czegoś bardzo oryginalnego. Przygotowaliśmy je marynując w esencji espresso i podając w głębokim aromacie sosu z gorzkiej czekolady, która jest źródłem endorfiny, hormonu radości – mówi właściciel restauracji Tomasz Fiedorowicz.
Walentynkową ucztę zakończy deser św. Walentego. – Niech jego składniki pozostaną słodką tajemnicą do końca, ale będzie bardzo słodko i romantycznie – mówi szef kuchni Michał Stężalski.