27 czerwca br. ruszył kolejny cykl „Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata” z Siecią Hoteli Pietrak. Celem pierwszej podróży była Kuba. Spotkanie z kuchnią kubańską zorganizowane zostało w Ogrodach Hotelu Adalbertus na terenie Kurii Metropolitalnej w Gnieźnie. Spotkaniu towarzyszyło „live cooking” w trakcie, którego szefowie kuchni przygotowywali typowe kubańskie potrawy. W tym: przystawki – rybę marynowaną – grovadlax z łososia i ryby maślanej, podane na toście; val-an-vents podane z kremem chili i krewetkami; wyspiarską sałatkę alla republicana z wołowiny, papryki i pomidora; sałatkę egzotyczną; zupy – aksamitną zupę kokosowo-krewetkową z mlekiem kokosowym, papryką i sherry; ognistą zupę z czarnej fasoli z dodatkiem oliwek, papryki jalapeño i wina czerwonego; dania główne – m.in. marynowanego dorsza w liściach kukurydzy z dodatkiem limonki i ognistej chili; kurczaka mojo na ciepłej salsie z mango i papai; kubańską wariację z ryżem, kurczakiem, wołowiną i mulami z morza karaibskiego. Dodatkiem do potraw były typowe kubańskie drinki – mojito oraz cuba libre. Celem cyklicznych spotkań organizowanych przez Sieć Hoteli Pietrak jest promocja nowych dań i sporządzenie nowej karty menu, obowiązującej we wszystkich obiektach sieci (w Gnieźnie, Wągrowcu i Trzemesznie).