Na warszawskiej Pradze, w Fabryce Trzciny, 12 baristów z 11 krajów stanęło w szranki, aby zawalczyć o tytuł Mistrza Europy baristów w konkursie Barista of the Year 2014. Finał Europejski odbył się po raz pierwszy w Polsce! Mistrzem Europy został Czech, Polak dostał nagrodę za najlepszy drink dowolny na bazie espresso.
W ubiegłą środę, Fabryka Trzciny była wypełniona po brzegi nie tylko publicznością… Niesamowite emocje i energetyzującą atmosferę czuło się podczas całego konkursu. W Finale Europejskim konkursu Barista of The Year 2014 zorganizowanym przez CHI Polska, lidera na polskim rynku kawiarnianym i operatora marek COSTA COFFEE oraz coffeeheaven, o zwycięstwo walczyli najlepsi bariści z Bułgarii, Cypru, Czech, Francji, Irlandii, Łotwy, Malty, Polski, Portugalii, Rosji i Węgier. Polskę reprezentowało aż dwóch baristów – Dariusz Pieczara z kawiarni coffeeheaven na Rynku w Krakowie, Mistrz Polski Barista of the Year 2014 i Łukasz Marcinkowski z COSTA COFFEE na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, który w Finale Krajowym zajął drugie miejsce.
– To był fantastyczny, pełen emocji dzień. Wszyscy zawodnicy pokazali, co tak naprawdę znaczy duma, prawdziwa pasja do kawy i osobowość. Widać było, że wkładają wiele serca w przygotowanie każdej filiżanki kawy. Cieszę się, że mogliśmy gościć w Polsce najlepszych baristów z Europy. Wybór Warszawy na Finał Europejski konkursu Barista of the Year 2014 potwierdził, że w naszym kraju umacnia się kultura picia kawy i Polacy doceniają smak perfekcyjnego espresso – powiedział Andrzej Jackiewicz, Dyrektor Zarządzający CHI Polska S.A.
Mistrza Europy wybierało czterech sędziów z Wielkiej Brytanii oraz polski sędzia, którym była Sonia Bohosiewicz, aktorka, restauratorka i wielbicielka kawy. Zawodnicy rywalizowali w dwóch konkurencjach:
- Espresso Race – przygotowanie jak największej ilości perfekcyjnego espresso w ciągu 2 minut!
- Drink Dowolny – przygotowanie dwóch identycznych drinków kawowych na bazie espresso, według własnego pomysłu, w ciągu 10 minut.
O ile w pierwszej konkurencji jury zwracała uwagę na sprawność techniczną, perfekcyjność wykonania i zorganizowanie stanowiska pracy, to w drugiej, oceniano przede wszystkim kreatywność i smak.
Przed sędziami było nie lada zadanie. Uwagę zwracały już same nazwy drinków kawowych – 007, Le Petit Parisien, Cloud Number Nine, Pear & Violet Dream, Babushka Agafya czy Nocciola incredible. Wszyscy zawodnicy wykazali się pomysłowością w łączeniu składników, wykorzystując do stworzenia swoich drinków m.in.: czekoladę, wanilię, karmel, słone orzeszki, syrop orzechowy, kardamon, brzoskwinię, arbuz, cytrynę, a nawet … fiołki. A wszystko to perfekcyjnie połączone z espresso na bazie Mocha Italia – mocnej i aromatycznej mieszanki kawowej Costy.
Ponieważ oceniany był także wygląd drinka i sposób jego podania, każdy z zawodników zadbał o jego właściwą oprawę. Baristka z Portugalii podała swój napój kawowy w… cytrynie, reprezentant Czech swojego drinka na bazie kardamonu podał w specjalnych orientalnych czarkach, a baristka z Irlandii, drinka o nazwie 007 podała w iście bondowskim stylu, w eleganckich czarnych wysmukłych kieliszkach do Martini.
Największe uznanie sędziów zdobył drink dowolny przygotowany przez Mistrza Polski Dariusza Pieczarę. Jego drink kawowy zachwycił ich swoją lekkością, pięknym wyglądem i niezwykłym zestawieniem smaków – połączeniem syropu gruszkowego z ekstraktem fiołkowym. Sędziowie docenili także innowacyjny sposób przygotowania drinka i zastosowane narzędzia – drink został przygotowany przy wykorzystaniu aeropressu.
Mistrzem Europy w konkursie Barista of the Year 2014 został Czech, Matyáš Svatoň, który w kawiarni COSTA COFFEE pracuje ponad dwa lata. To właśnie on, już w październiku br. będzie reprezentował Europę w Mistrzostwach Świata – w konkursie Champion of Champions w Londynie. Sędziowie docenili jego profesjonalizm, zaangażowanie, osobowość i prawdziwą pasję do kawy. Matyáš z niedowierzaniem, ale też bardzo szczęśliwy odebrał swoją statuetkę i mistrzowski tytuł.
– Jestem zaskoczony, nie spodziewałem się tego. Trudno mi opisać jak się teraz czuję. Właśnie spełniło się moje marzenie. Zawsze chciałem pojechać do Londynu i zmierzyć się z najlepszymi – zwierzył się Matyáš Svatoň. – po krótkich wakacjach, ze zdwojoną energią wracam do treningu i doskonalenia swojego drinka dowolnego – Cardamon Ristretto. Inspiracją do stworzenia tego drinka była jedna z kaw Chai Latte serwowana w kawiarniach COSTA COFFEE w Czechach. Nie ukrywam, że duży wkład w jego przygotowanie mieli nasi klienci, którzy testowali mojego drinka i pytali się, co jeszcze ulepszyłem w jego formule – śmieje się Matyáš Svatoň.
Wicemistrzem Finałów Europejskich Barista of the Year 2014 został Wayne Falzon z Malty. Sędziowie docenili jego ogromną wiedzę na temat kawy, sprawność techniczną, a także fantastyczną prezentację podczas zawodów i osobowość. Trzecie miejsce zajął Cedric Hardouin z Francji, który wykazał się niezwykłymi umiejętnościami technicznymi oraz dużą wiedzą na temat kawy i widoczną pasją do kawy.
Laureaci konkursu otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez spółkę CHI Polska. Partnerami konkursu były Erlenbacher, Monin, FDL, Huhtamaki, OSM Łowicz, David Rio, Tork, Henry Kruse, Ecolab, Kropla Beskidu i CSM.
Cały konkurs Barista of The Year idealnie wpisuje się w Rok Kawy obchodzony aktualnie przez COSTA COFFEE oraz coffeeheaven.