Sphinx, sieć restauracji należąca do Sfinks Polska, przygotowała nowe menu sezonowe „Kurki, krewetki i pistacje”. W ofercie pojawiły się kulinarne nowości, takie jak sałatka z krewetkami, a także Shoarma® czy stek w letniej odsłonie.
– Dania z kurkami to już wakacyjna tradycja, na którą czekają nasi goście. W tym roku rozszerzyliśmy sezonowe menu o krewetki i desery z pistacjami oraz nowy zestaw przekąsek, idealny na spotkania w letnie wieczory – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Sezonową wkładkę do menu restauracji otwierają bruschetty w dwóch odsłonach – z krewetkami i sosem słodko-pikantnym oraz z kurkami w śmietanie. Ofertę przystawek uzupełnia propozycja do dzielenia się. Są to nachosy do wyboru: mocno pikantne lub łagodne z krążkami cebulowymi, salsą pomidorową i trzema sosami.
Na upalne dni restauracja proponuje chłodnik z buraków, rzodkiewki i ogórka, podawany z jajkiem.
W nowej karcie, oprócz Shoarmy® z kurkami w śmietanowym sosie i sałatki z krewetkami, szefowie kuchni zaproponowali też wątróbkę drobiową z zieloną fasolką, pomidorami, w towarzystwie szpecli i owoców sezonowych – truskawek i borówek. Wielbiciele steków mogą z nowej karty zamówić dowolnie wysmażonego T-bone z kurkami w śmietanie, karmelizowaną marchewką oraz opiekanymi ziemniakami.
W sezonowym menu są też desery, a wśród nich puchar pistacjowy, na bazie panna cotty i lodów oraz croissant z lodami pistacjowymi i białą czekoladą.