Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny Ustroń 2012 – Święto Baraniny, odbędą się w sobotę 11 sierpnia 2012 od godz.12.00. To już 7.edycja tej niepowtarzalnej imprezy, w której promowane jest mięso baranie i jagnięce, w pięknej scenerii starej karczmy góralskiej przy akompaniamencie kapel góralskich i w otoczeniu stoisk rzemieślników i artystów.
Organizatorzy gwarantują wspaniałą atmosferę. Swój udział potwierdziły ekipy zagraniczne, będą to więc Mistrzostwa Międzynarodowe.
Na Mistrzostwa do Ustronia przyjeżdżają ekipy kucharskie z renomowanych polskich hoteli i restauracji, jak również ekipy kucharzy zagranicznych. Mamy w tym roku ustne zgłoszenia ekip z Czech i Słowacji. Mistrzostwa są obserwowane najczęściej anonimowo przez wielu fachowców z kraju i zagranicy.
Dania konkursowe oceniane są przez wybitnych znawców kuchni. Są to nieraz kucharze spoza Polski, których wiedza na temat baraniny jest ogromna i ich uwagi są bezcenne.
Mistrzostwa odbywają się w znanej Karczmie Góralskiej w Ustroniu http://www.karczmagoralska.pl/
Organizatorami są: Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, www.gorale.ustron.pl we współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy- Euro-Toques Polska i Beskidzkim Klubem Kulinarnym.
Bliższe informację ukazywać się będą na stronie www.gorale.ustron.pl.
Pytania dotyczące Mistrzostw i oprawy gastronomicznej proszę kierować po adres – Leszek Makulski gastronomia@wp.pl