Obchody w tym roku przebiegać będą pod hasłem „Zdrowa żywność dla dorastających”. A głównym założeniem kampanii jest zachęcenie dzieci do zastanowienia się nad tym, kim chciałyby być gdy dorosną oraz jak spożywanie zdrowych posiłków może im pomóc w spełnieniu swojego marzenia. Dzięki wkładowi, edukacji i pomocy kucharzy – dzieci będą mogły przygotować dania bazujące na zdrowej żywności, które pomogą uczynić z nich najzdrowszych dorosłych, jak to jest tylko możliwe. A także wybrać jedną spośród 8 profesji (m.in. kucharz, piekarz, lekarz, gwiazda sportu czy pop), którym przypisane zostały zdrowe warzywa i owoce oraz bazujące na tych produktach receptury.
W jaki sposób można uczestniczyć w kampanii? Wszyscy szefowie kuchni i kucharze z całego świata są zaproszeni do organizacji warsztatów w swoim regionie. Nie ma znaczenia do jakiej organizacji kucharskiej należą czy też nie należą. Liczy się tylko chęć przyłączenia do akcji o zasięgu międzynarodowym i solidarność w tym jednym wyjątkowym dniu dla kucharzy. Zestaw materiałów niezbędnych do zorganizowania warsztatów – od instrukcji, materiałów, po porady za pośrednictwem mediów społecznościowych – zostały już przygotowane i będą wysyłane do każdego, kto się do nas w tej sprawie zwróci. Jeśli zainteresował Was udział w kampanii i chcecie zorganizować warsztaty dla dzieci proszę o kontakt pod adresem e-mail: internationalchefsday@worldchefs.org lub z regionalnymi managerami Nestlé Professional.
Zarejestrujcie się już dziś i dołączcie do szefów kuchni z całego świata, by zjednoczyć się w walce o zdrowie młodego pokolenia – naszych następców. Pamiętajcie – „Tym czym my dzisiaj karmimy dzieci, tym one nas będą karmić w przyszłości”, bowiem preferencje smakowe i nawyki żywieniowe kształtują się w nas od dzieci.
przewodnicząca Komitetu obchodów Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs