Powodów, dla których niebotycznie drogie restauracje cieszą się powodzeniem jest wiele. Chociażby chęć pokazania się, zaimponowania czy też kolekcjonowanie kulinarnych doznań. W rankingu 10 najdroższych restauracji świata na pierwszą trójkę otwiera French Laundry w San Francisco. Rezerwacje przyjmowane są tu z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Egzotyczna kuchnia czerpie inspiracje zarówno ze Starego jak i Nowego Świata. Koszt przyjemności to koło 800 zł. Na drugiej pozycji znajduje się Aragawa w Tokio, która słynie o dziwo nie z sushi, lecz z wołowiny Kobe. Potrawa ze słynnym stekiem kosztuje ok. 1300 zł. Za najdroższy lokal na świecie uchodzi jednak Masa w Nowym Jorku, gdzie dominuje kuchnia japońska. W restauracji Masa kuchnia jest subtelna, elegancka i prosta. Do menu sprowadza się najdroższe ryby i owoce morza prosto z Japonii. Za specjalnie przyrządzone sushi zapłacimy 1400 zł.