W łódzkim Bionanoparku powstało pierwsze w kraju certyfikowane laboratorium autentykacji win, badające zafałszowania tego trunku z zastosowaniem metod izotopowych. Z jego usług korzystać będą m.in. czołowi polscy importerzy i producenci win. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.
– Dzięki metodom izotopowym jesteśmy w stanie wykryć takie zafałszowania w winach jak: dodatek cukru buraczanego lub trzcinowego do winogron czy moszczu gronowego na etapie fermentacji albo nielegalny dodatek wody. Dzięki uzyskaniu certyfikatu akredytacji dołączyliśmy do wiodących jednostek z zagranicy, które zajmują się podobną tematyką – podkreśliła managerka laboratorium Kamila Klajman, która na podstawie procesu akredytacji laboratorium oparła swój doktorat wdrożeniowy.
Prof. Piotr Paneth z Wydziału Chemii Politechniki Łódzkiej zaznaczył, że laboratorium w Bionanoparku jest obecnie jedną z zaledwie kilku tego typu placówek w Europie. Jak wyjaśnił, skład izotopowy pierwiastków waha się w zależności m.in. od pogody, opadów, zastosowanych metod syntetycznych i biochemicznych.
– Zmiany te są niezwykle małe, ale z takim oprzyrządowaniem, jakie posiada laboratorium, daje się je uchwycić – dodał. Według ekspertów i zgodnie z obowiązującymi normami, wino to produkt w pełni naturalnego pochodzenia o określonym składzie chemicznym, uzyskiwany wyłącznie z winogron. Zawartość związków chemicznych jest w nim zależna od wielu czynników, m.in. odmiany winorośli, klimatu, gleby, stopnia dojrzałości winogron.
Wpływają one na skład izotopowy pierwiastków, które stanowią niepowtarzalny – niczym linie papilarne – zapis charakterystyczny dla danego wina. Jednym z pierwszych klientów łódzkiego laboratorium została spółka Ambra – największy w kraju producent i importer win pochodzących z różnych kontynentów. Do tej pory badania próbek pobranych z różnych partii sprowadzanych win Ambra zlecała w laboratoriach autentykacji w Niemczech i Włoszech.
– Otwarcie akredytowanego laboratorium w Bionanoparku, to dla nas dobra wiadomość, ponieważ koszt badań wykluczających zafałszowania produktów jest w nim niższy niż w placówkach na zachodzie Europy – podkreślił główny technolog Ambra S.A. Artur Dubaj. Zdaniem Dubaja, autentykacja win może być przeprowadzona w sposób wiarygodny jedynie w akredytowanych laboratoriach, wyposażonych w sprzęt najwyższej klasy.
Ze względu na to, że w Europie jest ich zaledwie kilka, producenci i importerzy win muszą długo oczekiwać na wynik analizy, którą wykonuje się przed wypuszczeniem produktu na rynek. Tymczasem laboratorium w Bionanoparku posiada nie tylko sprzęt równie doskonały jak jego zachodnie odpowiedniki, ale wciąż jeszcze pozostaje nieodkryte w świecie winiarskim, co pozwoli na szybkie uzyskanie wyników badań.
Nowoczesne centrum badawczo-wdrożeniowe
Jak podał prezes Bionanoparku Marek Cieślak, umowę na prowadzenie badań dot. autentykacji win trzy polskie firmy z branży winiarskiej podpisały z łódzkim laboratorium jeszcze przed uzyskaniem przez niego międzynarodowego certyfikatu.
– Współpracę zaczęliśmy od testów i ćwiczeń; okazało się, że badania przeprowadzone na naszym sprzęcie są równie dobre, a nawet lepsze od uzyskanych we francuskim laboratorium uważanym w branży za wzorcowe. Teraz będziemy kierować naszą ofertę do sieci handlowych, importerów, eksporterów – zaznaczył.
Bionanopark to nowoczesne centrum badawczo-wdrożeniowe z unikalnym w skali światowej cyfrowym symulatorem rzeczywistych układów złożonych ARUZ oraz szeregiem innowacyjnych laboratoriów wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt, które jest częścią Technoparku w Łodzi.