W kwietniu Barcelona stolicą żywności i sztuki kulinarnej

Newsy

W kwietniu Barcelona stolicą żywności i sztuki kulinarnej

27 lutego 2014

31 marca – 3 kwietnia br. Barcelona stanie się międzynarodową stolicą żywności i sztuki kulinarnej – Targi Alimentaria 2014.

Jedną z nowości na tegorocznych targach jest The Alimentaria Experience, podczas którego swoje umiejętności zaprezentuje 50 kucharzy. Odwiedzający będą mogli zatem przyjrzeć się pracy mistrzów sztuki kulinarnej, spróbować ich dań, a także wziąć udział w warsztatach. Swoje zdolności pokażą m.in. Paco Perez, Dani Garcia, Nacho Manzano, Paco Roncero i Ramon Freixa.

W trakcie targów goście spróbują najlepszych hiszpańskich win, których ceny nie przekraczają 10 euro, poznają najnowsze trendy z sektora wódek i drinków i obejrzą pokazy barmanów takich jak: Christian Delpech oraz Pedro Garcia Rascon.

Podczas imprezy swoją ofertę przedstawią producenci olejów. Zostanie ukazana historia segmentu EVOO (Extra Virgin Olive Oil) w Hiszpanii. Jedną z atrakcji będą także pokazy kuchni japońskiej, co stanowi doskonały pretekst do uczczenia 400-letniej współpracy pomiędzy “Krajem Kwitnącej Wiśni”, a Hiszpanią. Odbędzie się także debata pomiędzy Carme Ruscalleda i Keisuke Matsushima, którzy będą dyskutować na temat kuchni Nippon i kuchni śródziemnomorskiej.