Pierwszy etap corocznego konkursu kulinarnego dobiegł końca. Spośród kilkudziesięciu nadesłanych zgłoszeń wskazano finałową dwunastkę, która zmierzy się podczas finałowej gali. Kwalifikacji dokonała komisja konkursowa, na której wybory ważny wpływ miały oceny branżowych profesjonalistów, ale nade wszystko opinie odwiedzających restaurację smakoszy.
17 września br., 12 szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami, stanie w szranki bodajże najtrudniejszego konkursu kulinarnego w Polsce. Wyzwaniem jest nie tylko wspięcie się na wyżyny kulinarnego kunsztu, by zadziwić oryginalnością i wyrafinowanym smakiem dań. Niebagatelną trudnością jest tu skala konkursu: zespoły mają bowiem za zadanie przygotować na żywo aż 700 porcji pięknie podanych przystawek i dań głównych, które to poddane zostaną ocenie jury profesjonalnego i zaproszonych gości.
Rokrocznie zainteresowanie konkursem jest coraz większe. W tym roku przeważają restauracje z miejscowości turystycznych. Ponad połowa, z południa Polski. Najsilniej zaprezentowana zostanie Małopolska, co cieszy organizatora, gdyż w dotychczasowych edycjach konkursu nie miało to miejsca.
Lista zakwalifikowanych finalistów do 9. edycji Wine &Food Noble Night:
1. Andromeda Alfa, Kraków
2. Cucina, Poznań
3. Delight Andels by Vienna House, Łódź
4. Diune Hotel, Kołobrzeg
5. Dwór Sieraków, Dobrzyce
6. La Cantina, Katowice
7. Mennicza Fusion, Wrocław
8. Naturel, Warszawa
9. Qualita, Kraków
10. Salina Restaurant, Bochnia
11. Zakopiańska, Zakopane
12. 511 Bar & Restaurant, Ogrodzieniec k. Podzamcza
Rozkoszy podniebień galowej Noble Night dopełni wybór deserów, serwowanych poza konkursem w formule popisu mistrzowskiego. Organizator zapowiada, iż zaproszenie zostało skierowane do uznanych restauracji warszawskich.