W hotelu Hilton Gdańsk ruszył cykl kulinarnych warsztatów, podczas których uczestnicy mogą poznawać hotel „od kuchni”, ale także odkrywać sekrety enologii pod okiem samego Marka Kondrata i słynnych somellierów.
W inaugurującym spotkaniu, które odbyło się 17 lipca, udział wzięli: właściciel hotelu Hilton w Gdańsku, Filip Wójcikiewicz, właściciel sieci sklepów WINARIUM, Marek Kondrat oraz kilku znanych dziennikarzy kulinarnych, m.in. prof. Andrzej Garlicki z redakcji Polityki, Tadeusz Pióro z redakcji magazynu WINO, Maryla Musidłowska z redakcji Elle oraz Ryszarda Wojciechowska z Dziennika Bałtyckiego.
Dyskusja toczyła się przy suto zastawionym stole, degustowano m.in. gazpacho z ogórka i melona, grillowane krewetki z papajową musztardą, łososia bałtyckiego i homary oraz słynną polędwicę Kobe glazurowaną miso i mirinem, mięso najwyższej światowej jakości uzyskiwane wyłącznie w Japonii z krów pojonych piwem i masowanych w odpowiedni sposób.
Warsztaty będą uczyć sztuki łączenia potraw z winem, tak by stworzyć perfekcyjny duet i wydobyć głębię smaku. Każde ze spotkań będzie miało motyw przewodni, a szczegółowy ich harmonogram pojawi się wkrótce na facebookowym profilu hotelu.
źródło: PR