W drodze do wielkiego finału

Wydarzenia

W drodze do wielkiego finału

24 lipca 2017

Wielkimi krokami nadchodzi finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Czas zatem na podsumowanie przygotowań do tego wyjątkowego konkursu.

W tym roku, o tytuł „Najlepszego z najlepszych” walczyć będzie 10 ekip nominowanych do KPP, a także Paweł Salamon i Maciej Pisarek, zwycięzcy KPP 2016. W każdej edycji KPP,  jak i w konkursach nominowanych zauważam powtarzalność niektórych nazwisk. Świadczy to o tym, że Kulinarny Puchar Polski jest jak Święty Graal polskiej gastronomi. Jego zdobycie to marzenie wielu kucharzy, nieustająca walka z własnymi słabościami, trudne wybory, ale też przeogromna satysfakcja. – komentuje Agnieszka Glamowska, Koordynator Konkursu.

Zgodnie ze zmianą regulaminową, w tym roku, wszyscy zakwalifikowani uczestnicy biorą udział w dwudniowym finale Kulinarnego Pucharu Polski, podczas którego będą przygotowywać zarówno przystawkę i deser (dzień pierwszy), jak i danie główne (dzień drugi). Ich umiejętności będą weryfikować dwa składy sędziowskie. W roli Przewodniczącego Jury wystąpi Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz szef i właściciel warszawskiej Moonsfery. Razem z nim, pierwszego dnia konkursu, w loży sędziowskiej zasiądą wybitni propagatorzy polskiej gastronomii, z bogatym doświadczeniem zawodowym, w tym m.in.  Maciej Rosiński – szef kuchni restauracji Affogato w Łodzi, Jean Bos – Prezes Euro Toques Polska i twórca Akademii Kuchni Molekularnej, Iwona Niemczewska – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Z Drugiej Strony Lustra”, a także Piotr Kornet – laureat Kulinarnego Pucharu Polski w 2002 roku. Podczas drugiego dnia finałowych zmagań, potrawy uczestników, obok Jarosława Uścińskiego, oceniać będą: Vogel Wynand,  jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Holandii posiadający m.in. tytuł Master Chef przyznawany przez WACS, Jacob H. Magnusson – szef kuchni i właściciel restauracji Hornid w Rejkiawiku, Prezes Islandzkiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz Constantin Radu Zărnescu  – General Manager w Stowarzyszeniu Kulturalnym Euro East Alternative, które jest największą organizacją gastronomiczną w Rumunii. Pełną obsadę Jury tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski poznamy we wrześniu.

Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dniach 26-27 września br. w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel.