W Częstochowie Aleja Dobrego Smaku

Newsy

W Częstochowie Aleja Dobrego Smaku

17 maja 2013

15-16 czerwca w Częstochowie odbędzie coroczny Festiwal Sztuki Kulinarnej “Aleja Dobrego Smaku”. Gwiazdą tegorocznej, siódmej już edycji będzie Karol Okrasa. Podobnie jak rok temu na częstochowskiej scenie zaprezentuje się również Szymon Szlendak – Kucharz Odkrycie Roku 2012, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.

Program przygotowany przez Częstochowską Organizację Turystyczną we współpracy z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej jest bardzo bogaty. Nie zabraknie również straganów, gdzie lokalni producenci promować będą lokalne produkty.

W sobotę na scenie zlokalizowanej na odremontowanym, malowniczym Placu Biegańskiego przed Ratuszem prezentować się będą m.in. : uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie, którzy przygotują „Ziemniaki na wiele sposobów”; Tomasz Głowacki – Szef Kuchni restauracji „Złoty Garniec” zaprezentuje kuchnię staropolską w nowoczesnej odsłonie a wieczorem estrada należeć będzie do Mistrzów Kuchni Wiesława Ambrosa i Pawła Antasa, którzy przestawią kulinarną historię województwa śląskiego. Na deser koncert Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.

W niedzielę oprócz pokazów i konkursów związanych z warzeniem domowego piwa zgromadzeni goście będą mogli nauczyć się wycinać arcydzieła w warzywach i owocach od mistrza carvingu Pawła Peronia. Następnie podziwiać będzie można Andrzej Szuszkiewicza – Szefa Kuchni Hotelu Mercure Centrum Częstochowa, który jak co roku poprowadzi wspólne gotowaniez najmłodszymi. O godzinie 15:30 przyjdzie czas na danie główne VII Festiwalu: Projekt „Uczeń i Mistrz” czyli pokaz Szymona Szlendaka oraz Karola Okrasy. Pierwszy zaprezentuje się młody kucharz, pracujący na co dzień w Restauracji Platter by Karol Okrasa. Szymon wspólnie ze swoim gościem Nasserem Naji – znanym instruktorem fitness przygotuje dania zdrowe, lekkie i polecane w diecie sportowej. O 17 na scenie pojawi się Mistrz, Karol Okrasa, który zachwyci publiczność swoją nowoczesną wizją kuchni polskiej. Na sam koniec, o godzinie 20:00 koncert zespołu „Łąki Łan”

Imprezie, jak co roku towarzyszyć będzie konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych. V OGÓLNOPOLSKI KONKURS MŁODYCH TALENTÓW O TYTUŁ „MISTRZA KUCHNI ŚLĄSKIEJ” odbywa się pod patronatem Śląskiej Oragnizaji Turystycznej oraz Śląskiej Kapituły Smaku. Odbędzie się on w sobotę w godzinach 11-15 w namiotach usytuowanych obok sceny głównej. Formularze zgłoszeniowe oraz regulamin dostępne są na stronie internetowej organizatora www.czestochowa-czot.pl Serdecznie zapraszamy wszystkich młodych adeptów do udziału w tym prestiżowych zmaganiach.

Wszelkich informacji udziela organizator:
Częstochowska Organizacja Turystyczna
Aleja Najświętszej Maryi Panny 65
42-217 Częstochowa
tel. 34 368 22 60
e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl

Impreza dofinansowana jest z budżetu Urzędu Miasta Częstochowy i Samorządu Województwa Śląskiego.