Takich tłumów na Placu Ratuszowym dawno nie było. Do Bielska-Białej przybyli miłośnicy regionalnych smaków z całego regionu. Wszystko było na medal – uczestnicy konkursu kulinarnego w skupieniu przygotowywali swoje potraw, jurorzy ze smakiem degustowali, a zgromadzona publiczność i kosztowała, i się uczyła, bo kulinarni mistrzowie z chęcią dzielili się swoimi tajemnicami i recepturami. Ukoronowaniem dnia były wieczorne atrakcje – kulinarna góralsko-śląska bitwa smaków i występ zespołu Śląsk.
21 konkursowych drużyn (po 7 w każdej kategorii) przygotowywało przystawkę lub deser, zupę i danie główne. – Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia. Nie dość, że wszystko było pyszne to jeszcze przepięknie podane. Aż szkoda było niszczyć często misterne kompozycje – przyznaje Remigiusz Rączka, który oceniał profesjonalistów.
Wybór był trudny, jednak Ekspertów Śląskich Smaków trzeba było wskazać. Kulinarną rywalizację wśród amatorów wygrał Team Rodzinny z Czarkowa. Konkursowi weterani przygotowali m. in. kotlet schabowy z kością, młodą kapustą i ziemniakami. Kolejne miejsca zajęła Nina z Familijom, która jurorom podała m. in. pieczonego królika i zupę marchwiową. Zdobywczyniami trzeciej lokaty były Kostkowianki, które przyjechały z wiejską szczawiówką. Całe podium w kategorii uczniów szkół gastronomicznych zajął Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej. Trzy reprezentujące szkołę drużyny serca jury skradły m. in. niedzielnymi żeberkami, domową zupą z pokrzyw czy tatarem ze śledzia z kwaśną śmietaną. Z kolei wśród profesjonalistów królowała Pszczyna. Złoty Durszlak powędrował do Restauracji Stara Piekarnia, Srebrny – do Frykówki (oba lokale mieszczą się przy pszczyńskim rynku), z kolei Brązowy do Hotelu Styl 70*** z pobliskiego Piasku.
Jednak konkurs nie był jedyną kulinarną atrakcją dnia. Równie liczną publiczność przyciągnęła góralsko-śląska Bitwa Smaków, czy koncert Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk. Tłum klientów kłębił się też przy stoiskach, w których lokale skupione na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki sprzedawały lokalne dania śląskie (m. in. wołowe rolady, żur żeniaty, kopę), góralskie (kwaśnica) czy jurajskie (marchwiak czy gęsie pipki).
Jedno jest pewne, tak smacznego dnia w Bielsku dawno już nie było!
Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl i stronę na Facebooku: www.facebook.com/SlaskieSmaki.
Nagrodzeni w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu Śląskie Smaki i ich potrawy:
- KATEGORIA AMATORÓW
1. Team Rodzinny
– „Wulkan” z sałatką jarzynową
– Zupa z leśnych grzybów
– Kotlet schabowy z kością, z młodą kapustą i młodymi ziemniakami
2. Nina z Familijom z Tarnowskich Gór
– Zupa marchewkowa z wintbojtlem (ptysiem)
– Królik pieczony jako zając
– Pikielsznita z ajerkoniakiem
3. Kostkowianki
– Wiejska szczawiówka
– Gicz cielęca na placku polana sosem z kurek
– Wąwoziki
- KATEGORIA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – Dziewczyny
z gastronoma
– Wuszt, jakiego nigdzie nie ma z czerwonym sosem
– Zupa na beztydniu
– Niedzielne żeberka z kartoflami na bogato z babcinego piekaroka z burakami
2. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – Chłopcy
z Gastronoma
– Tatar ze śledzia z kwaśną śmietaną
– Czośnianka
– Golonka zapiekana w sosie piwnym z konfiturą z czerwonej cebuli, sosem chrzanowym i kluskami śląskimi
3. Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych, Bielsko-Biała – Łobuzice z gastronoma
– Domowa zupa z pokrzyw
– Rolady cielęce z nadzieniem borowikowym, podane na postumencie ze zwoju grysikowego w asyście modrej kapusty z rodzynkami sułtańskimi na ciepło
– Wytworna krówka
- KATEGORIA PROFESJONALISTÓW
1. Restauracja Stara Piekarnia, Pszczyna
– Przetwory z książęcej spiżarni – smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo-wiśniowo-śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką
– Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym
– Grasica cielęca z prawdziwkami i szalotką podana z plackami z gruszki z sosem z czarnej porzeczki i pigwy
2. Restauracja Frykówka, Pszczyna
– Zupa z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiem
– Zając pszczyński w sosie własnym podany z buraczkami glazurowanymi i kluskami kładzionymi
– Ciasto rabarbarowe z posypką na musie truskawkowym
3. Restauracja Hotelu Styl 70***, Piasek k. Pszczyny
– Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek
– Pikantny krem z oberiby z suszonym bekonem i długo gotowanym jajkiem
– Polędwica z sarny sous vide z krupnikiem i chutneyem z bruszwicy i jabłek, podana z ziemniakami z fois gras i pianką tymiankową