Vogel Wynand to jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w Holandii posiadający m.in. tytuł Master Chef przyznawany przez WACS. Jest także honorowym członkiem WACS oraz wielu innych stowarzyszeń kucharzy na całym świecie, w tym na Kubie i w Japonii. Szef kuchni w restauracjach takich hoteli jak Dikker & Thijs, Okura, kucharz i właściciel restauracji Sancerre i Les Quatre Canetons. Jeden z inicjatorów tytułu SVH Master Chef. Laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych. Laureat wielu konkursów kulinarnych. W 2015 i 2016 Juror w Kulinarnym Pucharze Polski.
Wynand Vogel o KPP – 2016
Zdobywca złotych medali m.in. na takich konkursach jak:
Niemcy
Holenderska drużyna narodowa 1968
Holenderska drużyna narodowa 1972
Holenderska drużyna narodowa 1976
Kapitan holenderskiej drużyny narodowej 1980
Kapitan holenderskiej drużyny narodowej 1984
Holenderska drużyna narodowa – Chef d’Equipe 1992
Holenderska drużyna narodowa – Chef d’Equipe 1996
Wielka Brytania
Holenderska drużyna narodowa 1971
Kapitan holenderskiej drużyny narodowej 1969
Holenderska drużyna narodowa – Chef d’Equipe 1993
Szwajcaria
Salon Culinaire Mondial – kapitan holenderskiej drużyny narodowej1977
Salon Culinaire Mondial – Chef de Mission 1999
Luksemburg
Expogast World Cup – Kapitan holenderskiej drużyny narodowej 1994
Expogast World Cup – Chef d’ Equipe 1998
Expogast World Cup – Chef de Mission 2002
Singapur
Salon Culinaire Mondial – Chef d’Equipe 1990
Salon Culinaire Mondial – Chef d’Equipe 1992
USA
American culinary Classic – Chef d’Equipe 1991
American culinary Classic – Chef d’Equipe 1995
Norwegia
International youth compétition – Chef de mission 1994
Rosja
3th International Russian Salon Culinaire
Francja
Medaille de Expertconcours General Agricole Paryż 2001.
Trener rumuńskiej drużyny, która podczas Olimpiady Kulinarnej IKA 2016 zdobyła brązowy medal.