Viva la cucina italiana

Newsy

Viva la cucina italiana

15 kwietnia 2014

Czosnek, świeża bazylia, soczyste pomidory i sprężysty makaron mogą przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie!”, które poprowadził mistrz i kulinarny wirtuoz Marco Ghia.

W warszawskim SOHO Factory, w Akademii Kulinarnej Whirpool, spotkali się dziennikarze i blogerzy pragnący poznać tajniki prawdziwej włoskiej kuchni. Oprócz degustacji specjałów znad Tybru, takich jak delikatna Prosciutto Crudo di Parma, cudownie pachnąca wędzonką gwiazda Tyrolu – Speck, czy mięsista mozzarella di bufala, uczestnicy spróbowali własnych sił w gotowaniu.

Obecni na warsztatach dziennikarze przygodę z włoską kuchnią rozpoczęli od klasyki, czyli przygotowania dań z prawdziwie włoskiego makaronu. Spaghetti con le cozze, czyli pasta ze skorupiakami o wdzięcznej nazwie omułki jadalne, należy do sztandarowych potraw kuchni gorącego Neapolu, największego miasta Kampanii. Składające się nań proste składniki – pachnące morzem małże, dojrzewające w pełnym słońcu pomidory pelati oraz nadająca charakter całemu daniu ostra papryczka peperoncino – tworzą razem wezuwiańską eksplozję włoskiego smaku. Głównym bohaterem pozostaje oczywiście najwyższej jakości makaron Casarecce, który jest fundamentem dania.

Drugim daniem przygotowywanym na warsztatach było Rigatoni w sosie Carbonara. Tajemnicę tej potrawy stanowi kremowa konsystencja sosu połączona z unikalnym smakiem wędzonego boczku i dojrzałego Parmigiano Regiano. Po sprawdzeniu własnych umiejętności kulinarnych była okazja, aby skosztować dania przygotowanego przez mistrza: canelloni ze szpinakiem i ricottą, zapiekanych pod beszamelem i sosem pomidorowym.

Prawdziwa cucina italiana to przede wszystkim najwyższej jakości składniki: pasta, oliwa, warzywa i sery. Prostota dań serwowanych na Półwyspie Apenińskim zapewniła tej kuchni niezliczone rzesze fanów na całym świecie. Każda popularność ma jednak swoją cenę. Są nią błędy popełniane przez amatorów makaronów i innych włoskich potraw. Jak ich uniknąć? Między innymi tego mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie!”