W październiku bohaterem „Culinary Journeys” będzie peruwiański szef kuchni Virgilio Martinez. Niegdyś zapalony skater, dziś kulinarny magik popisujący się trikami w kuchni – Virgilio Martinez zyskał sławę dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technik i rdzennych peruwiańskich składników w swojej restauracji Central, w której podaje dania będące hołdem dla bogatego krajobrazu i bioróżnorodności Peru.
Uznanie dla nowatorskiego podejścia Martineza do kuchni zostało wyrażone w tym roku, gdy Central ogłoszono najlepszą restauracją w Ameryce Łacińskiej i umieszczono na prestiżowej liście The World’s 50 Best Restaurants.
Martinez ma niezaspokojony apetyt na kulinarną wiedzę. Często wybiera się w odległe rejony Peru, by zgłębiać kolejne techniki gotowania i przywozić nowe składniki do swojej kuchni. Tym razem postanowił zabrać ekipę CNN w rejon położny 3500 metrów nad poziomem morza, do społeczności Acomayo. W wysokich Andach dowiaduje się jak zbudować huatia – mały, gliniany piec wykorzystywany przez Inków do pieczenia ziemniaków i innych warzyw bulwiastych.
Nowy odcinek „Culinary Journeys” zostanie wyemitowany w CNN International:
- w piątek 9 października o godz. 17:30 i 00:30
- w sobotę 10 października o godz. 21:30
- w niedzielę 11 października o godz. 02:30
- we wtorek 13 października o godz. 11:30
- w środę 14 października o godz. 5:30