21 września br. na Moście Jordana, między 11.00 a 18.00, restauracja Vine Bridge® zaprezentuje ciasta obrzędowe i ich powstawanie, dania kuchni kresowej i life cooking.
W programie m.in.: prezentacja ciast obrzędowych i ich przygotowanie, life cooking w wykonaniu Zity Krajevskiej – świetnej wileńskiej kucharki. Dla dzieci mini-warsztaty wyrabiania ciastek okolicznościowych, a dla wszystkich stół zastawiony suto specjałami kuchni kresowej (cepeliny, kibinaje, kakory i inne pyszności).
Pomysł przywracania dań i polskich tradycji kulinarnych współczesnym powstał kilka miesięcy temu. Na początek przypomniane zostaną ciasta obrzędowe Kresów, będącą żywą kiedyś tradycją. Będą więc korowaje, ale także stuliściany, sodziaki i mrówkowce.
– Zależy nam na wskazaniu i podkreśleniu odrębności polskiej kuchni i zachowaniu jej szczególnego charakteru. Stąd też kolejna inicjatywa Vine Bridge® nazwana Kuchnią Odnalezioną, polegająca na gromadzeniu oryginalnych, domowych przepisów kulinarnych, kiedyś skrzętnie zapisywanych przez nasze babcie, matki, a potem gdzieś traconych; ich publikacji i ochronie przed zanikaniem. Kuchnia to część naszej kultury i tożsamości. Wyróżnik w postępującej unifikacji. Trzeba ją chronić, udostępniać i kultywować – mówi Jarosław Ludwicki, inicjator Programu „Kresy”.
więcej informacji: vinebridge@wp.pl, 600 948 815