Tegoroczny, VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 14-17 sierpnia w Poznaniu. To już ósma edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy. Festiwal to cztery dni licznych i różnorodnych kulinarnych atrakcji.
Centrum wydarzeń, jak co roku – będzie poznański Stary Rynek – to tu ustawione zostaną kramy licznych wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od czwartku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
JARMARK DOBREGO SMAKU:
Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków. Będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Mazur, sery zagrodowe z Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski, wysokiej jakości wędliny i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.
Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz – kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, francuskie oliwki, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
POKAZY KULINARNE I KONCERTY:
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w czwartek 14 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji, prezentacje wyjątkowych produktów, oraz gościnne występy autorów znanych programów kulinarnych.
Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów, ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. Brzmieć będą dźwięki bluesa, muzyki klasycznej, folkowej i jazzu.
WARSZTATY:
Edukacja smaku najmłodszych stała się już kilka lat temu bardzo ważnym elementem festiwalu. Podczas warsztatów smaku dla najmłodszych dzieci dowiedzą się o najwyższej jakości produktach regionalnych, o tym co to są lokalne smaki, jak wybierać zdrowo i smacznie. Będą przygotowywać zdrowe przekąski. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają.
Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowujemy warsztaty kulinarne, pokazy live-cooking i laboratoria smaku.
KONKURSY:
Festiwal to również konkursy skierowane do zawodowców i do amatorów. Restauratorzy staną w szranki konkursu na jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej – w tym roku tematem będzie golonka po wielkopolsku. Trunki domowych twórców nalewek jak co roku walczyć będą o tytuł Polska Nalewka Roku.
Podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy również, na konferencje tematyczne, pokazy filmowe, spotkania autorskie, premiery książek i szereg innych imprez towarzyszących.
Po raz kolejny festiwalowi będzie towarzyszyć także Bieg Kelnerów. To bardzo specyficzne zawody, w których kelnerzy i kelnerki muszą w jak najkrótszym czasie pokonać określoną trasę wyznaczoną na Starym Rynku, ale w taki sposób, by nie upuścić niesionej przez siebie tacy. W tym roku z pewnością biegu nie wygra Tomasz Domagała, który triumfował we wszystkich czterech dotychczasowych edycjach imprezy.
Osobno rywalizować będą panie, dla których bieg będzie trudniejszy – ścigać się będą co prawda na krótszej trasie, ale będą musiały mieć na nogach szpilki.