VIII Morski Charytatywny Bal za nami

Newsy

VIII Morski Charytatywny Bal za nami

14 marca 2011

5 marca br. w salach Concerto hotelu Radisson w Szczecinie odbył się VIII Bal Charytatywny Fundacji Pro Publico Mare. Jak co roku za przygotowanie zimnego bufetu odpowiedzialny był szef Mirosław Bobrowski z Fundacji. Zaserwował między innymi wędzonego jesiotra i tołpygę, szwedzką specjalność: gravlax czyli łososia marynowanego w koprze. W menu pojawił się również łosoś parzony, małże marynowane i tatar z łososia na pumperniklu. Ryby i owoce morza musiały się pojawić na Balu Morskim, ale nie zabrakło miejsca na wykwintne mięsa. Szef Bobrowski przygotował rostbef na ostro w czerwonym pieprzu, terrinę z indyka i roladę ze schabu.

Jak co roku podziw i zdumienie gości budziły dekoracje bufetu. Mirosław Bobrowski, mistrz carvingu, wyróżniony złotym i brązowym medalem podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Erfurcie, przygotował zapierające dech w piersiach rzeźby z owoców i warzyw.

Ważnym wkładem Fundacji Klubu Szefów Kuchnia w VIII Bal Charytatywny były książki przekazane przez szefów. Robert Sowa podarował 10 podpisanych egzemplarzy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”. Fundacja dostarczyła również egzemplarz „Gotuj z Sercem”, wydanej pod patronatem FKSK, książki kucharskiej dla Polskiej Akcji Humanitarnej. Książki zostały przekazane na loterię.

Bale Charytatywne organizuje Fundacja Pro Publico Mare. Co roku ludzie morza spotykają się by wspólnie zatroszczyć się o los szpitali, hospicjów, domów dziecka. Pieniądze zebrane podczas VIII Balu zostaną przekazane  na dofinansowanie radiologicznego aparatu diagnostycznego używanego do badań małych pacjentów Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego przy ulicy Arkońskiej w Szczecinie. Oprócz książek szefów podczas imprezy zlicytowano między innymi: obraz Haliny Nowickiej, wino przekazane przez Marka Konrada i perły od firmy Apart.