VIII  Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny

Newsy

VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

03 czerwca 2013

VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane przez Leszka Makulskiego przy wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przy wsparciu i pomocy Miasta Ustroń oraz Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim odbędą się 10 sierpnia br. w Ustroniu.

Głównym celem Mistrzostw jest:

– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny

– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny

– promowani produktów tradycyjnych i regionalnych

– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny

W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 6 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 6 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 150 minut.

Podstawowym produkty obowiązkowym do przyrządzenia dań konkursowych są : oscypek i/lub bryndza (przekąska zimna lub gorąca); comber jagnięcy i/lub barani (danie główne).

Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będzie jury w składzie: Jury techniczne, Profesjonalna Komisja degustacyjna, Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości.

Organizator Mistrzostw zapewnia: nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Mistrzostwach, stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody, stół odstawczy, piec konwekcyjno-parowy, kuchenkę indukcyjną jednostrefową, stół prezentacyjny, dostęp do grillo – wędzarki.