VIII Mistrzostw Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

Newsy

VIII Mistrzostw Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

11 września 2013

22 września br. w Skoczowie podczas organizowanych Regionalnych Dni Rybactwa odbędą się VIII Mistrzostw Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia.

Celem Mistrzostw jest: zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji karpia, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej oraz wykorzystanie karpia w kuchni,  promocja i prezentacja potraw z karpia, wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z karpia, wymiana informacji i doświadczeń.

W Mistrzostwach uczestniczyć będzie maksymalnie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń. Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego jest karp. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Organizatorem Mistrzostw jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj”. Mistrzostwa organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki.

 

Kontakt w sprawie konkursu kulinarnego:

Dorota Bathelt

tel. 797 410 134

33 478 79 55 wew. 607

e-mail: kulinaria@zabikraj.pl