23 lipca odbyła się VII edycja Festiwalu Kuchni Zbójnickiej organizowanego przez Beskidzki Klub Kulinarny. Był to jeden z ostatnich konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Festiwal Kuchni Zbójnickiej dedykowany jest polskiej tradycji kulinarnej przyrządzania jagnięciny. Dlatego też ona była składnikiem obowiązkowym dania głównego, które przygotowywali zawodnicy. Ponadto, uczestnicy musieli też zaproponować przystawkę, w której obowiązkowo wykorzystają ślimaki bądź filet ślimaka hodowanego na jarmużu, dwukrotnie parzonym. Uczestników oceniało Jury w składzie: Jean Bos (przewodniczący), Wiesław Ambros (v-ce przewodniczący), Wolfgang P. Menge, Karel Drapal, Jakub Szlembarski, Grzegorz Janica i Piotr Szczygielski. W tym roku w rywalizacji udział wzięło 6 drużyn. Najlepszy okazał się zespół z restauracji Dwa Zbóje w Skoczowie/Goczałkowicach Zdroju w składzie – Piotr Polak i Krystian Masny – który przygotował jako przekąskę: ślimaki w klasycznej odsłonie z czarnuszką i jarmużem oraz danie główne: jagnię z fasolą i czereśniami. Kolejne miejsca zajęli Tomasz Mielniczuk i Krystian Chojnacki z KAP2 w Lublinie (II miejsce) oraz Jakub Łazarczyk z Katarzyną Graczkowską z Hotelu Laskowo w Jankowicach (III miejsce). Jury VIP, w którym znaleźli się: dr Józef Sadkiewicz, Grzegorz Skalmowski, Wojciech Balicki, Jerzy Czapla, wśród startujących ekip wyróżniło „Nagrodą Jury VIP” drużynę KAP 2 z Lublina – Tomasz Mielniczuk i Krystian Chojnacki. Podczas rozdania nagród Zarząd Beskidzkiego Klubu Kulinarnego odznaczył specjalnym wyróżnieniem „Zasłużony dla Beskidzkiego Klubu Kulinarnego” Jean Bos oraz Pawła Malewskiego.
Fot. Ewelina i Łukasz Pyrda