20 marca br. odbędzie się VIII Festiwal Kuchni Greckiej w Warszawie podczas XVII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2013. Organizatorami konkursu są Theofilos Vafidis i MT Targi w Warszawie przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klub Szefów Kuchni Polska i KSK Grecja.
Celem konkursu jest promocja młodych utalentowanych kucharzy, udokumentowanie ich wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocji produktów i kuchni greckiej.
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze pracujący w restauracjach lub restauracjach przyhotelowych z całego kraju i zagranicy. Konkurs jest organizowany w formule indywidualnej, czyli w konkursie uczestniczą pojedyncze osoby.
Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania danie główne podane na talerzach dla 7 osób z wykorzystaniem: polędwica jagnięca MARTMAR, ciasto Fillo Kanaki, ser Feta Theofilos, makaron Orzo Medium Helios oraz oliwa z oliwek Extra Virgin „Theofilos”.
Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz z wyraźnym zdjęciem wykonanej potrawy i przesłane pocztą na podany adres lub drogą elektroniczną na podany adres teo@vafidis.pl lub faksem (22) 357 87 29
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 28 lutego br.
Główną nagrodą w konkursie jest wyjazd na tygodniowy pobyt w Grecji dla dwóch osób ufundowany przez Biuro Podróży Hellas Travel.
VII Festiwal Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013. Nominacja oraz czek na kwotę 1500 zł zostanie wręczona po zakończeniu festiwalu przez organizatorów Kulinarnego Pucharu Polski 2013.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 20 marca br. podczas Uroczystej Gali w Hotelu Galop o godzinie 20:00 w Klubie Galop Centrum Konferencyjno – Bankietowe przy ul. Poniatowskiego 46.
Wszystkie informacje nie objęte regulaminem, proszę kierować do:
- sprawy organizacyjne: Theofilos Vafidis, e-mail: teo@vafidis.pl, tel. kom. 608 688 677
- sprawy merytoryczne: Jerzy Pasikowski, tel. kom 600 204398, Theofilos Vafidis