VIII Festiwal Kuchni Dworskiej – Baranów Sandomierski

Newsy

VIII Festiwal Kuchni Dworskiej – Baranów Sandomierski

21 kwietnia 2009

4 kwietnia br. w Zespole Zamkowo – Parkowym w Baranowie Sandomierskim odbył się kolejny Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – VIII Edycja Dań Wielkanocnych. Festiwalowi towarzyszył konkurs kulinarny na najlepsze dania nawiązujące do szlacheckich i magnackich potraw okresu wielkanocnego. Uczestników oceniały trzy składy sędziowskie – jury profesjonalne: Wiesław Bober, Mirosław Drewniak, Karol Okrasa, Dariusz Struciński, Krzysztof Wojtal; jury techniczne: Giancarlo Russo, Rafał Targosz, Marek Widomski oraz jury degustacyjne: Kazimierz Jaroszyński, Karol Okrasa, Rafał Ostrowski, Hanna Rzeszut, Bożena Sikoń. Nad sprawnością sędziowania czuwał koordynator organizacyjny i jednocześnie przewodniczący jury: Waldemar Hołówka. Na Festiwalu nie zabrakło tradycyjnego pokazu stoisk regionalnych oraz konkursu na najlepszy stół wielkanocny. Jury za najlepszy uznało stół Zespołu Zamkowo – Parkowego w Krasiczynie: Maciej Gołdyn, Katarzyna Pankiewicz. Zwycięzcami tegorocznego Festiwalu Kuchni Dworskiej została drużyna Hotelu Ambasador w Rzeszowie: Dorota Pajęcka, Mariusz Nazimek, która przygotowała Comber z sarny na gulaszu z marchewki, podany z puree ziemniaczano – borowikowym i sosem z jałowca. Laureaci otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2009, czek na 1500 zł, nominację do konkursu Szef Roku 2010, 3-dniowe szkolenie w Instytucie Kulinarnym w Krakowie, oraz nagrody od sponsorów. Drugie miejsce zajął Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie: Maciej Gołdyn, Katarzyna Pankiewicz, którzy oczarowali jury Combrem z sarny na kartaczu w ptysiowym tulipanie. Wśród nagród znalazł się czek o wartości 2000 zł oraz upominki od sponsorów. Trzecie miejsce przypadło w udziale drużynie Grand Hotel Rzeszów: Janusz Pyra, Bogusław Nowak, za Polędwiczkę z dzika opasaną kolorami wiosny podaną ze strudlem z kaszy gryczanej na cynaderkowym ragout. Poza nagrodami od sponsorów drużyna otrzymała również czek o wartości 1000 zł.