11-14 sierpnia br. już po raz ósmy odbędzie się konkurs Dorszowe Żniwa. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Jednym z jego patronów medialnych jest “Poradnik Restauratora”.
Mistrzostwa organizowane są przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski pod patronatem merytorycznym Euro Toques. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Sejmiku Pomorskiego Mieczysław Struk, a patronat medialny sprawują m.in. “Poradnik Restauratora”. Zadaniem Mistrzostw jest promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej oraz popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny. W Konkursie uczestniczą 2-osobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy (bez ograniczenia wiekowego). Ich zadaniem jest przygotowanie dania na bazie samodzielnie złowionego dorsza. Po powrocie z łowiska uczestnicy mają możliwość zamarynowania ryb w Kuchni Hotelu Gdynia pod nadzorem członków komisji sędziowskiej. Sporządzanie potraw z dorsza odbywać się będzie na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni.