11-14 sierpnia 2011 r. odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski – VIII Dorszowe Żniwa. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2011.
Celem Mistrzostw jest:
– promocja sztuki kulinarnej
– utrwalanie więzi środowiskowej
– popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny
Organizacja Mistrzostw:
1. Termin Mistrzostw: 11-14. Sierpień 2011
2. Organizatorzy Mistrzostw: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski
3. Patronat Merytoryczny :Euro Toques
4. Patronat Honorowy : Marszałek Sejmiku Pomorskiego Mieczysław Struk
5. Patronat Medialny: TVP 3, Poradnik Restauratora
Zasady uczestnictwa:
1. W Mistrzostwach uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z dwóch profesjonalnych kucharzy (bez ograniczenia wiekowego ) które stawiają się w dniu 11 sierpnia 2011 r. do godz. 19.00 w Hotelu Gdynia w Gdyni 81-372 ul Armii Krajowej 22.
2. Produkt Główny Dorsze do skomponowania dań będą poławiane na wędki (zapewnia organizator) przez jednego członka ekipy kucharskiej w dniu 12 sierpnia 2011 (wyjazd autokarami o godz. 5.00 rano). Zawodnicy wypłyną na pełne morze kutrem 20 mil od brzegu (obowiązkowy dowód osobisty). W trakcie połowów przewidziano wiele atrakcji i niespodzianek.
3. Po powrocie z łowiska uczestnicy mają możliwość zamarynowania ryb w Kuchni Hotelu Gdynia pod nadzorem członków komisji sędziowskiej.
4. Sporządzanie potraw z dorsza odbywać się będzie na Bulwarze Nadmorskim w Gdyni w dniu 13 sierpnia 2011 i trwać będzie 8 godzin poprzedzone oficjalnym otwarciem o godz. 12.00.
Warunki organizacyjne:
1. Ilość drużyn biorących udział w Mistrzostwach: 12. O zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń w terminie do 15 czerwca 2011 r. pocztą elektroniczną na adres e -mail szulba@tlen.pl .
Zgłoszenie powinno zawierać:
Nazwiska i Imiona osób drużyny ( Kapitan i pomocnik )
Telefon Kontaktowy.
E- maill kontaktowy.
Nazwę rodzimej restauracji z której startuje Drużyna .
Nazwę potraw .
Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw .
oraz
Przelew Bankowy i wypełniony formularz ( 15 czerwca 2011 ) do Hotelu Gdyni na sumę 300 zł w ramach opłat za pobyt w Hotelu
Bank:Bank Handlowy SA O/Gdynia
Nr. Konta: 36103015080000000503326019
IBAN – PL 36103015080000000503326019
SWIFT – CITIPLPX
2. Organizator zapewnia uczestnikom wyżywienie ( dwie obiado- kolacje i Galę Diner )
3. Uczestnicy konkursu pokrywają koszty noclegu w Hotelu Gdynia w wysokości 300 zł za cały pobyt w pokoju dwuosobowym
4. Organizator zapewnia dla jednej osoby z drużyny (kapitana) wypłynięcie na łowiska dorszowe (20 mil od brzegu) na kutrze rybackim z pełnym wyposażeniem wędkarskim .
5. W dniu konkursu kulinarnego 13.08.2011, stanowiska pracy zorganizowane Bulwarze Gdyńskim w Gdyni, zostaną wyposażone w dwa stoły typu piwne , grill drzewno – węglowy Firmy Smoker Leszek Kosarzewski
6. W trakcie trwania Mistrzostw zabrania się używania do przygotowania dań żadnego innego sprzętu grzewczego jak kuchenka indukcyjna , kuchenka gazowa i elektryczna , frytkownica itd…
7. Każda z drużyn powinna przywieść ze sobą podstawowy sprzęt kuchenny ( deski , noże, szumówki itd….) niezbędny do przygotowania dań konkursowych, oraz zastawę porcelanową.
8. Wszystkie Ekipy konkursowe wyposażone będą w zapaski kucharskie ufundowane przez Firmę Cheman – oraz w czapki kucharskie ufundowane przez firmę Wilbo .
Zasady konkursu:
1. Przedmiotem konkursu jest
A –Zakąska musi obowiązkowo składać się ze śledzia bałtyckiego Wilbo
Każda z Drużyn dostanie 1,5 kg śledzia bałtyckiego w oliwie pozostałe dodatki ekipy kucharskie zapewniają sobie we własnym zakresie.
oraz
B – Podstawowym produktem do przygotowania dania drugiego jest dorsz złowiony przez uczestników w trakcie połowów dzień przed Mistrzostwami . Pozostałe dodatki ekipy kucharskie zapewniają sobie we własnym zakresie
2. Zespoły konkursowe będą wpuszczane na stanowiska w kolejności co 10 minut. Pierwsza ekipa startuje o godz. 12.30, kolejne 12.40 , 12.50, 13.00, 13.10, 13.20 i 14.30, 14.50, 15.00, 15.10, 15.20, 15.30
3. Każda z ekip przygotowuje 11 porcji zakąsek i 11 porcji dania drugiego – 5 dla jury degustacyjnego, 5 dla Jury VIP oraz 1 – danie pokazowe (obowiązuje kolejność podawania dań zaczynając od zakąski)
4. Zmagania konkursowe oceniać będą dwa składy sędziowskie – 7 osobowe Jury Techniczno – Degustacyjnej i 10 osobowe Jury VIP Dorszowych Żniw
5. Czas na przygotowanie obydwu potraw – 120 min
Sposób punktacji:
Dania konkursowe będą oceniane przez dwa składy jury :
Jury Techniczno – Degustacyjne Dorszowych Żniw – siedmioosobowe
Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 130 punktów.
- przygotowanie stanowiska pracy w tym Mis en place – max . 20punktów
profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max . 20 punktów
dobór odpowiednich składników – max .20 punktów - wykorzystanie metody BBQ – max. 30 punktów
smak potrawy – max. 40 punktów
Jury degustacyjne VIP Dorszowych Żniw – dziesięcioosobowe
Każdy członek jury Jury VIP Dorszowych Żniw może przyznać maksymalnie 60 punktów.
- wygląd i aranżację potrawy – max. 20 punktów
- smak potrawy – max. 40 punktów
Sumą punktów dwóch składów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska DrużynaDorszowych Żniw 2011
Harmonogram Mistrzostw
Czwartek, 11 sierpnia
do godz. 18.00 zakwaterowanie Uczestników biorących udział w konkursie, Jurorów i Gości Dorszowych Żniw w Hotelu Gdynia w Gdyni 81-372 ul Armii Krajowej 22
godz. 19.00 Kolacja w formie bufetu
godz. 20.30 Odprawa ekip biorących udział w konkursie
Piątek, 12 sierpnia
godz. 5.00 Śniadanie (dla osób wypływających w morze -lunch pakiet)
godz. 6.00 Wyjazd autokarem do Władysławowa lub Jastarni (zdecyduje aktualna pogoda)
godz. 7.00 Wypłynięcie kutrami rybackimi w morze
godz. 15-16 Powrót autokarem do hotelu
godz. 17.30 Obiadokolacja w formie bufetu
godz. 20.00 Odprawa ekip startujących w konkursie
Sobota, 13 sierpnia
godz. 7.00 Śniadanie
godz. 12 – 18.00 Konkurs kulinarnygodz.
godz. 20.00 Gala Diner w Akwarium Morskim organizowana przez firmę Banglob Catering oraz ogłoszenie wyników konkursu