Pod koniec lipca br. w Białym Dunajcu odbyły się VIII Dni Pstrąga. Imprezie tradycyjnie towarzyszył konkurs na przyrządzenie Najlepszej Potrawy z Pstrąga oraz pokazy kulinarne i występy zespołów regionalnych. W konkursie wystartowało pięć ekip kucharzy z podhalańskich restauracji. Ich zadaniem było przyrządzenie minimum czterech porcji dania w godzinę. Dodatkowo musieli zadbać o wystrój stanowisk pracy, który miały nawiązywać do regionalnego charakteru imprezy. Jury profesjonalne konkursu w osobach Sylwester Lis, szef kuchni hotelu „Stamary”, Sebastian Krauzowicz, szef kuchni hotelu „Crocus”, Maciej Wiśniewski współwłaściciel firmy „Catering Bracia Wiśniewscy” i członek Kulinarnej Reprezentacji Polski, Maciej Kurkowski, kucharz, absolwent French Culinary School Pierre’a Dubrulle’a w Vancouver, Jan Wojtanek, doradca kulinarny firmy Krakpol („Karczma Po Zbóju”, „Kmicic”, „Gazdowo Kuźnia”), Sebastian Lebda z restauracji „OdSkocznia” w Zakopanem oraz jury degustacyjne: Andrzej Jacek Nowak, wójt Gminy Biały Dunajec, Bartłomiej Kurzeja, artysta rzeźbiarz z Nowego Targu i Rafał Gratkowski, dziennikarz Tygodnika Podhalańskiego jednogłośnie nagrodę pierwszego miejsca przyznało reprezentacji Pensjonatu „Szandor” w Białym Dunajcu, którego mistrzowie kuchni przygotowali sushi i carpaccio z pstrąga. Drugą pozycję zajęli przedstawiciele Restauracji „Mała Szwajcaria” w Zakopanem za rolady z pstrąga z krewetkami w roli głównej, a trzecią – zespół z Karczmy „Polaniorka” w Białym Dunajcu, którzy zaproponowali pstrąga nadziewanego farszem grzybowym. Wyróżniono również Restaurację „Rafaello” w Nowym Targu i OSP w Białym Dunajcu. Jedną z atrakcji był pokaz kulinarny tzw. sztuki carvingu Fox Teamu z Maciejem Wiśniewskim na czele, oraz pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Sylwestra Lisa.