8 marca br. w centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się finał VII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Pierwsze miejsce wywalczył Dominik Kowalczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie. Drugie miejsce przypadło Patrykowi Wiśniewskiemu z Zespołu Szkół nr 2 w Szczecinku, a trzecie Krzysztofowi Kotuli z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
Finaliści musieli przygotować w ciągu 1 godziny i 40 minut dania z gęsiny z użyciem Primerby Knorr, kaszy pęczak, żurawiny oraz Delikatu Przyprawy Warzywnej Szefa Kuchni Knorr.
Andrzej Bryk, członek jury, współwłaściciel firmy AKCENT CATERING, który z konkursem jest związany od wielu lat i wielokrotnie miał przyjemność zasiadać w jury tego konkursu stwierdził: – W tym roku do konkursu zgłosiło się 200 osób, co świadczy o tym, że jest to konkurs na wysokim poziomie. Firma Unilever i sponsorzy, dokładają wszelkich starań, aby było to prestiżowe wydarzenie. Jako jury bardzo cieszymy się, gdyż uczestnicy potrafią nas zaskoczyć kreatywnością.
Laureaci finału otrzymali cenne nagrody. Za I miejsce – tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2011 r. oraz nagroda Grand Prix, złożona z: awansu do finału konkursu dla profesjonalnych kucharzy pod nazwą „PRIMERBA CUP 2011″, skutera marki Kymco model Vitality, kasku, skórzanych rękawic oraz odzieży gastronomicznej. Za II miejsce – mikser KitchenAid model Heavy Duty oraz odzież gastronomiczna, a za trzecie – profesjonalna walizka noży oraz odzież gastronomiczna.
Patronat honorowy nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a patronat medialny „Poradnik Restauratora”.