11 sierpnia br. w ramach Święta Baraniny odbyły się VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Celem głównym Mistrzostw było wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny i zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
Pierwsze miejsce przypadło zespołowi Gastroart team z Garwolina (Marek Rybacki i Zbyszek Łęgowski) za danie Jagnięcina z qunoyą (komosa ryżowa) na purre z czerwonej kapusty z sałatką z mieczyków i kwaśną papierówką. Drugie miejsce wywalczyła druzyna z hotelu „Verde Montana” z Kudowy Zdrój (Łukasz Grabowski i Mariusz Roch) – Comber Jagnięcy w chrupiącej ziołowej panierce, podany z ziemniaczanym torcikiem truflowym, w asyście sosu jałowcowo-balsamicznego i karotki Bailey’s. A trzecie Unifreeze Culinary Team z Warszawy (Michał Górecki i Robert Pęcherzewski) – Grillowany comber jagnięcy w delikatnym sosie kurkowym aromatyzownym żubrówką w asyście podwędzanego ziemniaka faszerowanego borowikami i pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi warzywami na zielonym sosie z rukolą i szczypiorkiem. Nagrodę specjalną Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz wyróżnienie Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim otrzymał także Hotel Diament z Ustronia (Jakub Szlembarski i Krzysztof Bogdanowicz). Przygotowali oni Comber jagnięcy podany na grillowanym oscypku z sosem holenderskim z miętą i żurawinowym chutney.
Organizatorzy to Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim we współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy – Euro-Toques Polska i Beskidzkim Klubem Kulinarnym. VII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny nominowane były do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki.