VII Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny

Newsy

VII Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny

29 czerwca 2012

11 sierpnia br. w Karczmie Góralskiej w Ustroniu odbędą się VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Organizatorzy to Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim we współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy – Euro-Toques Polska i Beskidzkim Klubem Kulinarnym. VII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny nominowane są do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki. Celem głównym Mistrzostw jest wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny i zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.  Mistrzostwa składają się z dwóch etapów:  I  etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur) oraz II etap – Konkurs Kulinarny. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 80 minut. Każda ze startujących ekip kucharskich przygotowuje 10 porcji dania konkursowego (4 dania dla jury degustacyjnego, 4 dania dla jury smakoszy VIP i zaproszonych gości,  1 danie do ekspozycji i 1 danie na licytację).

Lista ekip startujących w VII Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny 11 sierpień 2012r
1. Kamil Tłuczek, Grzegorz Pukała restauracja „Alternatywa” Rzeszów
2. Mateusz Skonka, Tomasz Źiółkowski „Jak Pragnę Wina” Łódź
3. Rafał Kołodziejczyk, Michał Chodkiewicz „Pałac Tłokinia” Opatówek
4. Łukasz Grabowski, Mariusz Roch hotel „Verde Montana” Kudowa Zdrój
5. Michał Górecki, Robert Pęcherzewski „Unifreeze Culinary Team” Warszawa
6. Grzegorz Rytlewski, Hubert Woźnica „Teatr Kamienica” Warszawa
7. Daniel Bzdyk, Beniamin Nasażewski „Zbóje z gór” hotel „Crokus” Zakopane
8. Marek Rybacki, Zbyszek Łęgowski hotel „Sulbin” Garwolin, restauracja „Spichlerz” Warszawa
9. Carel Drapal, Jan Jakes Moravia Team Republika Czeska
10. Jan Kralik, Martin Kobzik hotel „Marlene” Słowacja
11. Piotr Ciemny, Adam Rachel restauracja „Setka Bar Polski Ludowej” Wrocław
Organizatorzy postanowili dopuścić 2 dodatkowe ekipy.