VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy

Aktualności

VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy

Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu.

Rezydencja Ogrodowa

To wyjątkowy oryginalny projekt, który powstaje z okazji Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Zajmuje ona powierzchnię 500 m2. Ta wyjątkowa rezydencja w ogrodzie składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym to zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Secesyjne łóżko wykonane jest z betonu, obok niego stojąca, betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Druga przestrzeń ogrodowa, przypomina wielki salon z długim 6 m betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty, na której to prym wiodą kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach. Całość uzupełnia oryginalna posadzka. Ogrodowa Rezydencja „utopiona” została w ogrodzie. Ściany stanowią bukszpanowe formy żywopłotu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się w jej przestrzeń.

Porady ogrodnicze

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować.

 Prelekcje i warsztaty 

Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pani Krzymińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów i warsztatów florystycznych.

O to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu. Patronatem prelekcji jest Zachodniopomorska Regionalna Organizacja Turystyczna (ZROT) 

Kwiatowa Kuchnia

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w ogrodach  Hortulus uprawiane w sposób ekologiczny.  W daniach nie zabraknie: liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu — sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

Stoiska wystawiennicze

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.