VII konkurs Wine & Food Noble Night rozstrzygnięty

Newsy

VII konkurs Wine & Food Noble Night rozstrzygnięty

30 września 2014

Finał VII edycji Wine & Food Noble Night to znana już konwencja konkursu publiczności, która oddaje głosy na przygotowywane na żywo potrawy. Selekcja restauracji rozpoczyna się jednak kilka miesięcy wcześniej na podstawie nadsyłanych przez cały rok zgłoszeń. Wyróżniony tuzin szefów kuchni konfrontuje się podczas wyjątkowego wieczoru, który obfituje w atrakcje kulinarne, ale i bogaty program rozrywkowy.

O skali wydarzenia niech świadczą imponujące statystyki. W trakcie kilkugodzinnej imprezy prawie 200 kelnerów podaje ok. 12 000 dań 1000 gościom, na sali restauracyjnej o powierzchni 5 000 m. kw. Wykorzystuje się 14 000 talerzy, 3 000 szklanek i 10 000 kieliszków do wina, które dzięki Winkolekcji było drugim tytułowym bohaterem wieczoru. Do wytworzenia niecodziennej atmosfery potrzeba kilkunastu kilometrów kabli, 600 lamp oświetleniowych, 7 ton konstrukcji kratowych i kilka ton ścian diodowych. Scenografię, która tym razem przeniosła gości do nocnej metropolii, tworzono 30 dni.

VII edycja gościła 12 zespołów kulinarnych z całej Polski. 27 września o podium walczyli: Michał Bajerski – restauracja Dawne Smaki (Warszawa), Łukasz Budzik – restauracja Monopol (Wrocław), Martin Gimenez Castro – restauracja Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro (Warszawa), Mariusz Glac – restauracja Wentzl (Kraków), Michał Górecki – restauracja Endorfina (Warszawa), Wojciech Kilian – restauracja Signature (Warszawa), Grzegorz Labuda – restauracja T-Bone (Iława), Przemysław Langowski – restauracja Trattoria La Riva (Ostróda), Łukasz Terlikowski – restauracja Slow Food Bistro (Bielany Wrocławskie), Tomasz Trąbski – restauracja Concordia Taste (Poznań), Robert Trzópek – restauracja LunaSol, (Józefów k. Warszawy), Marcin Wojtczak – restauracja Smaki Warszawy (Warszawa).

Publiczność wyłoniła najsmaczniejsze potrawy:

W kategoria Przystawka:

III miejsce: Signature – wędzony na zimno, podsmażany w pomarańczach dorsz polarny, emulsja ogórkowa, mus chrzanowy

II miejsce: T-Bone – gęsina kołudzka, gęsia wątroba, pieczony burak, gruszka z imbirem

I miejsce: Concordia Taste – małże św. Jakuba ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki, puree z groszku i sosem z kaczki

Kategoria Danie główne:

III miejsce: Wentzl – pikantny filet z dorady na ciepłych truskawkach z puree z zielonego groszku

II miejsce: Endorfina – schab z jelenia podany na grzybowym popiele z nutą sosu miodowo-winnego z rozmarynem, w towarzystwie borowikowych krokietów

I miejsce: T-Bone – ogon wołowy, puree z pieczonego czosnku, sos porto, szpik wołowy, pęczak, emulsja z pietruszki

Kategoria Deser:

III miejsce: Wentzl – ciastko czekoladowe z bakaliami, z malinowym musem

II miejsce: Salto Cuisine by Martin Gimenez Castro – dekonstrukcja szarlotki: mus z zielonego jabłka, sorbet jabłkowy, jabłko kompresowane z piwem, dulce de leche imbirowe

I miejsce: Signature – mille-feuille pralinkowe, mus z białej czekolady i fenkułu, malina, sorbet malinowy

Nagrodą za pierwsze miejsca jest listopadowe szkolenie w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. Oprócz gotowania w jednej z najbardziej renomowanych szkół kulinarnych świata, na szczęśliwców czekają kolacje w topowych paryskich restauracjach. Wyjazd ufundowany jest przez wyłącznego dystrybutora wód Evian i Badoit.

Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które typowało kompozycje menu, nie znając autorów. Skład kapituły tworzyli: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie), Witold Iwański (ubiegłoroczny zwycięzca Wine & Food Noble Night), Paweł Oszczyk (przewodniczący jury, szef kuchni La Rotisesserie w Warszawie), Kurt Scheller (światowej klasy kucharz, prowadzący autorską akademię) i Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera). Nagroda w tej kategorii powędrowała do restauracji Concordia Taste. Nagrodą jest udział w III edycji Spotkań Szefów Kuchni „Metamorfoza, Gotujemy ProNature”. Niespodzianką w tym roku była jeszcze jedna możliwość otrzymania wyróżnienia. Redaktor naczelna prestiżowego przewodnika Gault & Millau, Justyna Adamczyk, nagrodziła wybraną przez siebie restaurację  stażem w luksusowej restauracji Saint-James of Bouliac w Bordeaux oraz udziałem w Gault & Millau Tour. Faworytem po raz kolejny okazała się Concordia Taste.

Wieczór dopełniły występy artystyczne zespołów Audiofeels, Kukla Band i tancerzy Kris Crew, a także pokazy kulinarne na osobnej scenie Gaggenau. Wydarzeniem specjalnym była aukcja na rzecz Oxford Noble Foundation, w której wylicytowano dzieła sztuki autorstwa Rafała Olbińskiego i Doroty Łacek-Gorczycy, a także wyborne wino Domaine Christian Moreau Chablis. Cały wieczór prowadził zgrany telewizyjny duet: Dorota Wellman i Marcin Prokop.