Podsmażane, gotowane, panierowane, z owocami, serem, kaszą, mięsem i bobem – pierogi. Przez trzy dni ich miłośnicy mieli swoje święto. Na Małym Rynku w Krakowie w dniach 14-16 sierpnia odbyła się bowiem siódma edycja Festiwalu Pierogów. Ideą imprezy jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych w celu promocji walorów kuchni staropolskiej wśród turystów. W tegorocznej edycji Festiwalu wzięło udział 13 restauracji, które walczyły o dwie przechodnie nagrody: nagrodę publiczności – Statuetkę Kazimierza Wielkiego i statuetkę św. Jacka z Pierogami, czyli nagrodę jury. Laureatem pierwszego miejsca zostało Królestwo Pierożka z Krakowa, natomiast nagrodę publiczności wręczono przedstawicielom restauracji Any Time również z Krakowa. W ubiegłym roku tytuł Krakowskiego Mistrza Pierogów oraz przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami jury przyznało “Królestwu Pierożka” z Krakowa, za pierogi lwowskie (ich farsz składał się z mięsa wołowego, ziemniaków, dwóch rodzajów boczku i cebulki). Degustacji pierogów towarzyszyły liczne atrakcje oraz koncerty. Pierogi były wykonane zarówno w sposób tradycyjny, jak i nietypowy – część posiadała niezwykłe nadzienia.