21 marca br. odbył się VII Festiwal Kuchni Greckiej podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. VII Festiwal Kuchni Greckiej to cykliczne wydarzenie mające na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów.
Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal przedstawiciele Kapituły Klubu Szefów Kuchni Polski, którzy wraz z KSK Grecji zasiedli w Jury konkursowym – Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury) – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club – Grecja, Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Athanasios Skouras – Wiceprezes Chef’s Club – Grecja, Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni i Dariusz Zahorański – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
12 kucharzy z całej Polski musiało w ciągu 1 h przygotować danie główne w 7 porcjach z wykorzystaniem: rostbef Sokołów, ciasta Kataifi Kanaki, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół Swedeponic, oliwy z oliwek Extra Virgin oraz Pomace „Theofilos”.
Pierwsze miejsce przypadło Robertowi Dąbrowskiemu z hotelu Bryza w Juracie. Na drugiej pozycji uplasował się Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku. A trzecia była Sylwia Bukała z Restauracji Etno w Warszawie. Zwycięzca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012. Biuro Podróży Hellas Travel wraz z Itaką ufundowało także tygodniowy pobyt w Grecji wraz z osobą towarzyszącą.
W tym dniu odbył się także IV Polski Festiwal Carvingu. Tematem tegorocznego konkursu były święta Wielkanocne i Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. Zwycięzcy to: Dominik Bajer z restauracji White Red Salon Biznes & Sport w Rybniku, Grzegorz Gniech, Carving-Gniech Wejcherowo i Piotr Małachowski, Stargard Szczeciński E&P.