VII Festiwal Beskidzkie Kociołki

Wydarzenia

VII Festiwal Beskidzkie Kociołki

23 czerwca 2016

18 czerwca w czeskich Kosarzyskach odbył się VII Festiwal Beskidzkich Kociołków dla uczniów i profesjonalistów.

W konkursie udział wzięło 11 drużyn, w tym: 5 drużyn profesjonalnych i 6 szkolnych, m.in.: z Żywca, Limanowej, Wisły, Czech – SOŚ TŹ Trinec i Uzbekistanu. Szkołę w Wiśle reprezentowała liczna grupa młodzieży w składzie: Aleksandra Goik, Natalia Legierska, Magda Łupieżowiec, Martyna Sepelak z klasy II TG, Marzena Szturc, Wiktor Witkoś, Sebastian Nogowczyk, Patryk Burawa, Marek Czepczor z klasy I TG oraz Damian Badura z klasy III TG. Zmagania drużyn oceniało jury w składzie: Carlos Edwardo Gonzalez-Tejera (przewodniczący jury), Paweł Malewski, Wiesław Wróblewski, Janusz Krzywoń, Kamil Zacharek.

W kategorii profesjonalistów Mirosław Procner i Iwona Gomala z Karolowego Dworu zdobyli pierwsze miejsce za gulasz z jagnięciny z leśnymi grzybami. Drugie miejsce przypadło Ismail Ulukbek z Uzbekistanu za pilaf z jagnięciną, a trzecie Krzysztofowi Nawrat i Mateuszewowi Tomańskiemu z Parole De Gusto z Żywca za zupę brodetto z owocami morza. Natomiast w kategorii uczniów najlepszy okazał się zespół w składzie – Aleksandra Goik i Natalia Legierska. Na drugiej pozycji uplasował się Patryk Burawa i Marek Czepczor, a na trzeciej Wiktor Witkoś i Damian Badura.

Wśród potraw jednogarnkowych znalazły się: domowy kurczak w sosie agrestowym (pierwsze miejsce w kategorii szkół), a także kwaśnica z pierożkami nadziewanymi bryndzą, grochówka z ciecierzycy, pikantny gulasz z pulpecikami z białej kiełbasy oraz jagnięcina z grzybami. Specjalne wyróżnienie otrzymała szkoła z Trinca za najlepsze danie deserowe – kociołkowe, pierogi z truskawkami z marcepanem posypywane orzechami włoskimi.

Patronat nad imprezą objął Konsul Generalny RP w Ostrawie Janusz Bilski. Organizatorem imprezy było Towarzystwo Beskidzkich Kucharzy oraz „Bacówka u Wiecha” Wiesław Wróblewski.