Za nami VII Międzynarodowe Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne Targi zainaugurowała konferencja naukowa, podczas której uczestnicy próbowali odpowiedzieć na pytanie “Czy produkty regionalne stanowią narzędzie promocji turystyki?”. O event marketingu – na straży promocji produktów regionalnych Podhala opowiedziały Maria Szozda-Kuchta i Dorota Jarząbek. Prof. Stanisław Czachorowski przybliżył uczestnikom tatrzańskie ziele o magicznej (i nie tylko) mocy – arcydzięgiel litwor. Nad fenomenem marki Górolsko Swoboda zastanawiała się Magdalena Ćmiel, natomiast o wypasie kulturowym owiec opowiedziała Jolanta Flach.
Restauracja Villa Toscana zaoferowała poczęstunek z włoskich produktów regionalnych a dodana do degustacji Litworówka Anity Bafii, nagradzana Marką Tatrzańską nadała serwowanym potrawom szczególny akcent.
Przez 5 dni Europejskich Targów Produktów Regionalnych swoje produkty prezentowało 90 wystawców z całej Europy. Na stoiskach można było kupić 70 produktów rękodzielniczych i 150 produktów spożywczych. Na Dolnej Równi Krupowej działała również prowadzona przez Rafała Dorociuka i Jacka Trytko Kawiarnia Targowa Commercio, która oferowała m.in. kawę, herbatę i hamburgery.
Podobnie jak w ubiegłych latach, punktem programu, który cieszył się największą popularnością, były pokazy kulinarne. Podczas prezentacji najlepszych podhalańskich restauracji: Villi Toscana, Karczmy Litworowy Staw, Karczmy Biały Potok oraz Karczmy Widokowej Szymkówka – spróbować można było między innymi włoskiego makaronu, tatara z pstrąga, jagnięciny z grilla, żurku, czy gołąbków z kaszą i jagnięciną.
Wydarzeniem specjalnym była prezentacja przeprowadzona na stoisku programu Wyroby Naturalne Polska. Pokaz kulinarny poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu Master Chef. Najbardziej wyczekiwanym przez wystawców momentem był konkurs na najlepszy produkt tegorocznych targów. Zgłoszone produkty oceniane były przez komisję składającą się z profesjonalnych kucharzy. Zasiadali w niej: Rafał Dorociuk – Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem, Marek Galica – doradca kulinarny Stalgast, Sławomir Saguła – Hotel Grand Nosalowy Dwór, Łukasz Pawlikowski – Hotel Zbójnicówka, Konrad Kulczyński – Lui Catering Food Concept, Mariusz Bizub – Restauracja Zakopiańska, Leszek Kawa – Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Jan Wojtanek – Karczma Po Zbóju, Tomasz Polak – Villa Toscana Zakopane, Daniel Bzdyk – Hotel Crocus Zakopane, Kazimiera Staszel – Hotel Kopieniec, Olaf Ratz – Tatra Chalet oraz Agnieszka Delkowska – blogerka kulinarna.
W kategorii “Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego” zwyciężyła Bacówka u Bucka za “Stary Syr”. Na drugiej pozycji uplasowała się firma Serfarm za ser “Kaszubski Chłop”, natomiast trzecie miejsce przypadło panu Adamowi Kurosowi za bunc podwędzany.
W kategorii “Produkty regionalne pochodzenia roślinnego” zwyciężyła Tłocznia owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym, drugie miejsce zdobyła firma Sosta za olej z pestek dyni, natomiast trzecie miejsce przypadło firmie Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.
W kategorii “Napoje regionalne” zwyciężyła Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint, na drugiej pozycji znalazła się Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki, trzecie miejsce zajęła firma Commercio za herbatę zieloną liściasta.
W kategorii “Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne” zwyciężyła firma Tradycyjna Chata za krówkę miodową, na drugim miejscu znalazły się Smaki Gościńca za pierogi gryczane, trzecie miejsce przypadło firmie ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe.
Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka przyznało dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańską oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.
Ostatnim akcentem tegorocznej edycji Targów był Festiwal Oscypka. W konkursie na Najlepszego Oscypka wzięli udział bacowie Jan Wilczek, Krzysztof Łaś, Krzysztof Bachleda-Curuś, Piotr Wilkus, Józef Staszel, Stanisław Jarząbek, Andrzej Kluś, Marian Barnaś i Wojciech Komperda. Oceniała ich komisja konkursowa w składzie: Maciej Szostak – przewodniczący Komisji, Andrzej Jerzy Laszczyk – wiceprzewodniczący Komisji, Łukasz Piątek – wice dyr. małopolskiego ARiMR, Grzegorz Nocoń – zastępca Małopolskiego Inspektora JHARS, Beata Trojańska – dyr. SANEPID Zakopane, Mirosław Łęcki – radny Powiatu kartuskiego, Andrzej Leyk – radny powiatu kartuskiego i Jacek Barnaś – przedstawiciel baców.