28 sierpnia br. odbyły się w Gdyni Międzynarodowe Mistrzostwa Europy VII Dorszowe Żniwa. Tematem przewodnim mistrzostw byli „Piraci z Gdyńskiego nabrzeża”. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
W tym roku do konkursu zakwalifikowało się dwanaście ekip, a wśród nich drużyny polskie i międzynarodowe. W ciągu 120 minut trzeba było przygotować zakąskę i danie główne. Zakąska składała się z łososia wędzonego oraz krewetki. Natomiast podstawowym produktem do przygotowania dania drugiego był dorsz. Zmagania konkursowe oceniały dwa składy sędziowskie pod przewodnictwem Giancarlo Russo – jury techniczno-degustacyjnej (Adam Michalski – przewodniczący, Wojciech Dembowski, Piotr Szczygielski, Jacek Sulich, Robert Ostrowski, Otto Meurer, Hans Peter Hansen, Zenon Hołubowski, Ludek Bili) i jury VIP (Jan Bos – przewodniczący, Adam Trzewik, Jacek Pierzyński, Andrzej Laskowski, Marcin Komsta, Andrzej Ławniczak, Rafał Rykowski, Ks. Wojciech Przybyła, Eligiusz Myszkowski, Leszek Kosarzecki). Pierwsze miejsce zdobyli Maciej Świderski i Tomasz Hartman z Restauracji Wieża Ciśnień we Wrocławiu. Laureaci zostali także nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski. Drugie miejsce przypadło Krzysztofowi Paprockiemu i Mateuszowi Torgowskiemu z Restauracji Oliwka – Hotel Słoneczny Młyn w Bydgoszczy, a trzecie Mateuszowi Birek i Norbertowi Rutkowskiemu z Hotelu Lord w Warszawie.Podczas konkursu przeprowadzono także licytację rzeźb carvingowych na rzecz Piotrusia Motyki. Licytację z stylu Rawa Blues poprowadził Jan Rado. Udało się zebrać aż 1800 zł.Organizatorami Mistrzostw było: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, WILBO i Euro Toques. Patronat Honorowy objął Marszałek Sejmiku Pomorskiego, Jan Kozłowski.