Pysznie, aromatycznie i radośnie – tak brzmi podsumowanie VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki, który odbył się w niedzielę 28 czerwca br. w Radomsku. Wyjątkowa atmosfera otaczała park Solidarności już od samego rana.
O 10.00 rozpoczął się jarmark staropolski, który kusił zdrowymi, naturalnymi, często niedostępnymi na co dzień produktami. W samo południe wszystkich przybyłych do parku Solidarności przywitała prowadząca imprezę Magdalena Michalak z TVP Łódź, która była z nami już po raz trzeci. Festiwal zainaugurowały prezentacje restauracji biorących udział w wydarzeniu – EXCLUSIVE, PATIO, PRZYSZŁOŚĆ oraz TED, które częstowały swoimi specjalnościami, kusząc wykwintnością i oryginalnością proponowanych dań. W tym czasie w ich siedzibach szefowie kuchni rozpoczęli przygotowywanie radomszczańskiej zalewajki – wszak zupa już wkrótce miała trafić do degustacji publiczności oraz jury. Wszyscy liczyli na zwycięskie trofea, dlatego aby wydobyć konkursowe tytuły „Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki” oraz „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki” w gotowanie lokalnego specjału wkładali całe serce. Zmagania rozpoczęły się już o godz. 15.00, kiedy do oceny przystąpiła publiczność, dla której przygotowano 8 tysięcy porcji zupy. Do stoisk restauracji ustawiały się kolejki smakoszy, którzy degustując potrawę wybierali swojego faworyta głosując na specjalnie w tym celu przygotowanych kuponach.
Tuż po 16.00 na scenie powitaliśmy uwielbianą przez wszystkich aktorkę, miłośniczkę polskiej, zdrowej kuchni Bożenę Dykiel. Pani Bożena, zdradzając kulinarne sekrety swojej kuchni przygotowała dla wszystkich kurczaka po chińsku, by chwilę później – w roli przewodniczącej jury – wraz z pozostałymi członkami kapituły konkursowej – Prezydent Miasta Radomsko Anną Milczanowską, Wicemarszałek Sejmu Elżbietą Radziszewską oraz kulinarnym ekspertem – Robertem Trzaską, udać się do stoisk restauracji na degustację radomszczańskiej zalewajki. Oceniano nie tylko smak lokalnej zupy, ale także sposób jej podania.
W tym czasie publiczność zabawiała Radomszczańska Kapela Podwórkowa, w wykonaniu której usłyszeliśmy m. in. piosenki o Radomsku, a także oryginalne aranżacje największych szlagierów lat międzywojennych. Tuż po koncercie scena ponownie należała do Bożeny Dykiel, która tym razem w asyście Roberta Trzaski ugotowała nasz tradycyjny specjał – radomszczańską zalewajkę. Jak podkreślała zupa jest jej znana, choć w takim wydaniu gotuje ją po raz pierwszy.”To naprawdę bardzo fajna zupa. Taka szalenie polska. Jest kawałeczek polskiego grzybka, zakwas, skwareczki, dobra śmietana. To są rzeczy charakteryzujące”. Pani Bożena jest miłośniczką polskich zup, bo jak twierdzi „ Jesteśmy krajem bardziej chłodnym niż ciepłym. Powinniśmy być krajem zup. I chyba jesteśmy. A zalewajka jest po prostu pycha!” I taka też była. Długie kolejki ustawiały się po miseczkę radomszczańskiego frykasu Bożeny Dykiel. Zachwytów nie było końca, bo takiego smaku nie powstydziłyby się najlepsze restauracje w Polsce. Z pewnością ogromna w tym zasługa żuru – podstawowego składnika radomszczańskiej zalewajki, który produkowany jest także przez firmę Piekarnictwo – Cukiernictwo Wielgomłyny.
Kiedy rozsmakowana publiczność kosztowała zupę, w muzyczną podróż lat sześćdziesiątych zabrał wszystkich Piotr Szczepanik. Jego największe przeboje „ Żółte kalendarze”, „Nigdy więcej” czy „Goniąc kormorany” przywołały najpiękniejsze wspomnienia, a na wielu twarzach licznie zgromadzonej publiczności widoczne było wzruszenie. Była to doskonała rozgrzewka przed finałem, bo o godz. 19.30 zakończył się konkurs dla publiczności „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki”. Na scenę wniesione zostały urny z wypełnionymi kuponami, a do ich liczenia przystąpili przystąpili wolontariusze – harcerze i członkowie Stowarzyszenia Centrum Integracji Społecznej. Liczenie trwało długo, bo w sumie oddano prawie 4.214 ważnych głosów. Prowadząca imprezę Magdalena Michalak zaprosiła na scenę bohaterów wydarzenia – restauratorów, którzy mieli chęć i odwagę zmierzyć się w festiwalowych konkursach, a także szacowne jury. Ogłoszenia wyników dokonała jego przewodnicząca – Bożena Dykiel, która zgodnie z regulaminem konkursu „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki” przyznawała 2 głosy. I tak, decyzją jury tytuł ten i przechodnią statuetkę – przyznawaną na rok królowania – otrzymała restauracja PATIO. Nieco odmiennego zdania była publiczność, która w konkursie na „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki” uznała, że najsmaczniej gotuje restauracja EXCLUSIVE.
Oprócz pamiątkowych dyplomów, restauratorzy otrzymali cenne upominki ufundowane przez firmę PRYMAT – Sponsora Głównego Festiwalu.
Zasłużonym gratulacjom dla wszystkich zespołów nie było końca, bo wszyscy stanęli na wysokości zadania, a ich udział był prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kiedy ucichły fanfary, pod sceną wciąż czekała publiczność, która w nagrodę za czynny udział w przyznaniu tytułu „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki” mogła wziąć udział w losowaniu nagród ufundowanych przez Indesit Company Polska, Prymat oraz Panią Marszałek Elżbietę Radziszewską. Niedzielne spotkanie z zalewajką zakończył koncert zespołu Volver. Muzycy długo nie mogli zejść ze sceny, bez zagrania kolejnych bisów oklaskiwanych przez liczną publiczność.
VI Ogólnopolski Festiwal Zalewajki to przede wszystkim radomszczańska zalewajka, ale nie zabrakło także wielu innych smakołyków tradycyjnej, polskiej kuchni w tym zalewajki „po żołniersku”. Mnóstwo atrakcji czekało na dzieci – spotkanie z Clownem Feliksem, warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, konkursy plastyczne i wesołe miasteczko – budziły ogromne zaciekawienie najmłodszych. Do zabaw edukacyjnych, quizów z nagrodami w zakresie profilaktyki zdrowia oraz edukacji z zakresu chorób cywilizacyjnych zapraszało natomiast stoisko laboratorium Diagnostyki, które również przygotowało mnóstwo atrakcji. Z profilaktycznych badań aparatem Diacom na stoisku Centrum Medycyny Ekologicznej skorzystało wiele osób, które chciało poznać stan zdrowia swojego organizmu. Miłośnicy czynnego sportu mogli natomiast obejrzeć pokazy Muaithai, MMA czy Kettlebell oraz uczestniczyć w zajęciach relaksacyjnych i tanecznych. Jak zawsze dużym zainteresowaniem cieszyły się konkursy sponsorów – firmy Prymat oraz Piekarnictwo – Cukiernictwo Wielgomłyny, którzy przygotowali cenne nagrody dla zwycięzców.
Ogólnopolski Festiwal Zalewajki zakończył się sukcesem – nie tylko dla laureatów konkursów, ale dla wszystkich, którzy postanowili ostatnią niedzielę czerwca spędzić w parku Solidarności w Radomsku. Radość milusińskich, zadowolenie rodziców i uśmiech na twarzy dziadków to już wspomnienie VI edycji tego wydarzenia. Dlatego już dziś odliczamy dni do kolejnej odsłony kulinarnego święta w Radomsku. Do zobaczenia zatem za rok!