VI Ogólnopolski Festiwal Zalewajki

Wydarzenia

VI Ogólnopolski Festiwal Zalewajki

26 czerwca 2015

27-28 czerwca w Parku Solidarności w Radomsku odbędzie się Święto Miasta, w ramach którego obchodzić będziemy VI edycję Festiwalu Zalewajki. Podczas festiwalu królować będzie radomszczańska zalewajka, ale nie zabraknie również innych tradycyjnych smaków zdrowej, polskiej kuchni na zorganizowanym Jarmarku Staropolskim. 

Szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki jak zawsze propagować będzie polską kuchnię i zdrowe nawyki żywieniowe zgodnie ze słowami Hipokratesa „pożywienie jest lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Niezmiennie najważniejszym punktem programu będą konkursy „Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki”, podczas którego przygotowywana i serwowana przez biorące udział w festiwalu restauracje potrawa, oceniana jest w głosowaniu przez publiczność; oraz „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki” typowany przez jury – w tym roku pod przewodnictwem znanej i lubianej Bożeny Dykiel. Pani Bożena w ramach kulinarnego show opowie o kuchni pięciu przemian i zdradzając swoje kulinarne tajemnice przygotuje wyśmienitą i prostą potrawę – kurczaka po chińsku. Zgromadzona publiczność będzie mogła również degustować ugotowaną przez gościa specjalnego radomszczańską zalewajkę, którą od godz. 15.00 serwować będą także restauracje biorące udział w festiwalowych konkursach. W tym roku w konkursowe szranki stanęło pięć restauracji – EXCLUSIVE, JUAN, PATIO, PRZYSZŁOŚĆ oraz TED. Restauracje przygotują w sumie 10 tysięcy porcji rodzimego specjału. W tym roku festiwalowa publiczność będzie mogła również degustować gotowaną pod dowództwem Wiesława Wróblewskiego – przyjaciela festiwalu i hetmana grupy Zbójnicy Ondraszka – zalewajkę po żołniersku.